Mobilno RSS Facebook E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava facebook_connect.gif



  • A- A+

24.04.2014      12:44
|
Spomladanske zdravilne rastline

Čemaž

  • A- A+

 

Zelena rastlina z belimi cvetovi je za regratom drugi znanilec pomladi. Njegov močan vonj naj bi spomladi prebudil iz zimskega spanja medveda. Pri nas raste skoraj povsod, na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in tudi v prekmurskih ravninskih gozdovih.

 

Kaj je čemaž

To je 10 do 40 cm visoko trajno zelišče. V zemlji ima podolgovato čebulico. Spomladi poženeta iz nje dva dolga suličasta lista, med njima pa pokončno in robato stebelce. Veliki beli zvezdasti cvetovi cvetijo od aprila do junija. Raste v gosto poraslih v hrastovih, gabrovih ali bukovih gozdovih. Najboljši čas za nabiranje je aprila in maja, ko zacveti. Druga imena zanj so divji česen, medvedji česen, kačji lek, štrkavec in gozdni česen.

Za čemaž je značilen in prepoznaven močan vonj po česnu. Ta vonj mu dajejo sulfidi, ki sprva nimajo vonja, ko list zmečkamo pa zadišijo. V telesu delujejo razkužilno, razmaščevalno, spodbujevalno in krepčilno. Poleg tega so v listih še številne druge varovalne in krepčilne učinkovine (flavonoidi, karotenoidi, klorofil, vitamini in rudnine).

 

Koristne lastnosti čemaža

Čemaž vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, deluje antiseptično, znižuje krvni tlak, vročino in holesterol ter z izločanjem živega srebra, ki se je nabralo v tkivu, mišicah, živčevju in sluznicah, čisti telo. Uporabljajo ga pri zdravljenju drisk, proti napenjanju, zapeki, strjevanju krvi, vrtoglavici, nespečnosti in jetrnim boleznim. Sveže pripravljeni listi so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja, saj pospešujejo izločanje seča. Čisti tudi zasluzena pljuča, jetra in žolčnik, zvišuje pa tudi odpornost proti infekcijam.

 

Pri nabiranju bodite pozorni, podobni sta mu strupena šmarnica in podlesek

Pri nabiranju pazite, da ga ne zamenjate z na videz podobnima, a zelo strupenima rastlinama: šmarnico in jesenskim podleskom. Zato ga nabiramo list za listom, o pristnosti pa presodimo na podlagi vonja po česnu (tega ima le čemaž) in obliki listov. Čemaž ima trioglat in trd pecelj, ki ga zlahka otipamo in ki se nadaljuje kot trioglata žila v listu. Šmarnica ima drugačno cvetje, podlesek pa raste bolj navpično in je bolj tog.

V primeru prebavnih težav po zaužitju čemaža ali njemu podobnih rastlin, pomislite na morebitno zastrupitev z jesenskim podleskom ali šmarnico. Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah, od bruhanja in bolečin v trebuhu do krvave driske, okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Po par dneh se zniža število belih krvnih celic in število ploščic, poveča se nevarnost okužb in krvavitev. Zato nujno poiščite medicinsko pomoč.

 

Slastne jedi iz čemaža

Čemaž so uživali že Rimljani, ki s ga imeli raje od česna. Užiten je v celoti, vendar ne smemo pretiravati v količinah. Zelo okusna je čemaževa juha, uporabljamo ga lahko presnega v solatah, namazih, z njim začinimo druge jedi, naredimo pesto, ga dodamo v špinačo, h krompirju, v rižoto, mesno omako, za pripravo enolončnic itd. Uporaben je povsod, le pri sladicah ne.


NAMAZ S ČEMAŽEM

Za čemažev namaz potrebujemo nekaj mladih listov čemaža, nekaj žlic puste skute ali masla in navadni jogurt. Skuto pomešamo z jogurtom ali pa uporabimo za osnovo maslo. Nato primešamo na drobno sesekljane čemaževe liste, solimo in namaz je pripravljen. Uporabimo ga takoj, kot samostojno jed s kruhom ali pa kot prilogo h krompirju ali narezku.

 

ČEMAŽEV PESTO

Čemažev pesto pravimo kot omako k testeninam. V možnarju stremo poper in pinjole, dodamo nasekljane čemaževe liste, parmezan in olivno olje. Sestavine vmešamo v lepo, gosto omako in prelijemo po vročih testeninah.




Povezave:Student

Prijavi napako v članku



KOMENTIRAJ

X

Sponzorirano


ANKETA
Arhiv anket

Trenutno ni aktivne ankete
Preberi več in komentiraj
ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Na fakulteti sem in potrebujem svoj bančni ra... 5
disqus_user  |  Pozdravljeni, gospa, Christabel Walter, ...
Na fakulteti sem in potrebujem svoj bančni ra... 5
disqus_user  |  Ponujamo vam ponudbo Finančno financiran...
Razvajanje v toplicah 1
disqus_user  |  Moja žena je s svojimi otroki zapustila ...
Nauči se programiranja z “Innovation Jam Cour... 1
disqus_user  |  Ali potrebujete posojilo? ČE JE ODGOVOR ...
Na fakulteti sem in potrebujem svoj bančni ra... 5
disqus_user  |  zdravo Ali potrebujete nujno posojilo? P...
ŠTUDENT KANAL


e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših študentskih novic na e-mail
Potrdi
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!



V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.
Prijava na www.student.si
Vpišite prijavne podatke:


Ste pozabili geslo?

fb_prijava Ste že uporabnik facebooka-a?
Vpišite se z enostavnim klikom na ikono -›

Registracija

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK