Mobilno RSS Facebook E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava facebook_connect.gif



  • A- A+

26.05.2014      11:19
|

Sedaj je čas za bezeg

  • A- A+

 

Bezeg, ki raste v grmih in doseže velikost tudi do  10 metrov visoko, nas v teh dneh opominja nase tako s prijetno cvetočimi kot tudi dišečimi cvetovi. Obstajalo naj bi okoli 30 različnih vrst bezga. Cvetovi so rumenkasto bele barve in imajo zelo značilen močan vonj. Če boste v njih ugriznili, ugotovite, da so grenki. Plodovi, ki nastanejo iz cvetov, pa so sveži in surovi niso užitni. Bezeg cveti maja ali junija, jagode pa dozorijo v septembru. Najdemo ga ob sončnih legah ob jasah ali na robu gozda.

 

Številne zdravilne lastnosti

Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zato so ga v preteklosti imenovali zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Rastlina je uporabna cela, vse od poganjkov, listov in cvetov, pa do notranjih plasti lubja na koreninah. Listi in mladi poganjki vsebujejo snovie, katere v našem telesu spodbujajo delovanje žlez znojnic in vplivajo na pospešeno izločanje seča ter odvajanje strupenih snovi iz telesa, vplivajo na količino sladkorja v krvi, zato se  bezgov čaj priporoča kot sredstvo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Poleg tega pa lahko liste uporabljamo kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov. Cvetovi bezga so odlični pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, senenem nahodu, pljučnici, prehladu, astmi, čistijo kri… Olje iz cvetov je odlično sredstvo za obnavljanje razpokane kože. Bezgov čaj je tudi odlično sredstvo za pri alkoholnem mačku.

Vendar pa bezeg uživajte v zmernih količinah, saj lahko prevelike količine povzročijo nekatere zdravstvene težave.

 

Predlogi za uporabo

Mlade poganjke, liste in cvetove nabiramo ob sončnem vremenu. Cvetove bezga lahko posušimo na svežem zraku, vendar ne direktno na soncu, da ohranijo svojo barvo. Ko se posušijo, pa jih shranimo v platnene ali papirnate vrečke.

Iz bezgovih cvetov lahko naredimo odličen sok, sirup ali pa šabeso. Vendar se bezeg precej uporablja tudi v kulinariki, za razne omake, pri pripravi sladic, za marmelade, dodatek k palačinkam, iz njega lahko naredimo liker, vino itd.

 

Bezgova šabesa

To je odlična osvežujoča brezalkoholna pijača, malce podobna vinskemu moštu. Pripravimo jo iz bezgovih cvetov, vode, sladkorja, limon in kisa. Za pripravo obstaja več različnih receptov.

 

Sestavine: 10 bezgovih cvetov, 5 l vode, 2 limoni, 2,5 dcl vinskega kisa, 750 g sladkorja.

Priprava: Vse sestavine damo v lonec za 3 dni. Dvakrat na dan premešamo, po treh dneh pa odcedimo in uživamo v ohlajenem napitku.




Povezave:Student

Prijavi napako v članku



KOMENTIRAJ

X

Sponzorirano


ANKETA
Arhiv anket

Trenutno ni aktivne ankete
Preberi več in komentiraj
ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

"POST POLETJU" 5
disqus_user  |  Pozdravljeni, Ali potrebujete nujno poso...
"POST POLETJU" 5
disqus_user  |  Ali potrebujete nujno posojilo za reševa...
4. TEDx University of Ljubljana 3
disqus_user  |  Ali potrebujete nujno posojilo za plačil...
MetalDays 2017 zaključen, najavljen MetalDays... 1
disqus_user  |  Ali potrebujete nujno posojilo za plačil...
"POST POLETJU" 5
disqus_user  |  Zdravo, Ali potrebujete nujno posojilo? ...
ŠTUDENT KANAL


e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših študentskih novic na e-mail
Potrdi
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!



V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.
Prijava na www.student.si
Vpišite prijavne podatke:


Ste pozabili geslo?

fb_prijava Ste že uporabnik facebooka-a?
Vpišite se z enostavnim klikom na ikono -›

Registracija

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK