20.01.2018      20:01

PREDSTAVLJA SE: Fakulteta za humanistične študije

Fakulteta za humanistične študije deluje dobro desetletje v središču Kopra, izvaja programe s področja humanistike, jezikoslovja in družboslovja. Študijski programi so sodobni, prilagojeni interesom študentov ter potrebam na trgu. Z majhnimi študijskimi skupinami in stalnim vključevanjem študentov v projektno delo gradijo oseben odnos med študenti in učitelji.

Kako bi se predstavili?
Fakulteta za humanistične študije UP je mlada in v študenta usmerjena fakulteta, ki že dobro desetletje deluje v novih in sodobno opremljenih prostorih v središču Kopra. Izvajamo programe s področja humanistike, jezikoslovja in družboslovja. Študijski programi so sodobni, prilagojeni interesom študentov ter potrebam na trgu, uporabljamo najsodobnejše metode poučevanja. Študentom ponujamo možnosti študija in študijske prakse na tujih fakultetah, udeležbo na poletnih šolah in konferencah, praktično usposabljanje pri delodajalcih, številna so gostovanja priznanih tujih predavateljev in raziskovalcev znotraj študijskega procesa.

V čem se razlikujete od drugih fakultet?
Vsaj tri odlike nas razlikujejo od vseh ostalih fakultet s področja humanistike v naši državi. Smo edina fakulteta v Sloveniji, ki svoje programe s širšega področja kulture, od zgodovine do jezikov, izvaja v večkulturnem okolju, kakršna je slovenska Istra, kar je idealno za naše področje. Razlikujemo se tudi po študiju v manjših skupinah in po tem, da gojimo oseben pristop do študentov, zato pri nas študenti niso le številke in laže uresničujejo svoje študijske interese ter razvijajo svoje potenciale. Sicer sta prednosti študija na FHŠ UP tudi vključevanje raziskovalnega dela v študij ter poudarek na terenskih vajah in strokovnih ekskurzijah po Sloveniji in Evropi. Tretja opazna razlika je bolj vezana na kakovost študentskega življenja, ki tudi ima svoj pomen: edino pri nas je prosti čas mogoče preživljati ob morju.

Kateri so največji dosežki fakultete in na katere svoje nekdanje študente ste še posebej ponosni?

Tekom dobrih petnajstih let našega obstoja smo izobrazili številne generacije diplomantov in danes delujejo na najrazličnejših področjih družbe. Vsak ima drugačno zgodbo, ki jo pišejo kot zaposleni v javnih ustanovah, gospodarstvu ali kot zasebni podjetniki. Ponosni smo na vse, ki so znali s svojim znanjem, sposobnostjo razmišljanja in tudi drznostjo poiskati delo na uglednih tujih in domačih ustanovah.

Katere novosti ste vpeljali nazadnje in kaj pripravljate?
Po novem večina naših programov vključujejo daljšo študijsko prakso na ustanovah in v podjetjih, ki zaposlujejo kader ustreznega profila. To našim diplomantom zagotavlja dokazljive in kakovostne delovne izkušnje, ki bogatijo njihov življenjepis ob iskanju zaposlitve že po prvi stopnji. Uvedli smo tudi možnost zaključevanja študija na prvi stopnji brez pisanja zaključnega dela, kar študentom omogoča hitrejši prehod na študij druge stopnje. Vse več naših profesorjev sodi med najbolj inovativne in uspešne raziskovalce v Sloveniji, kar se posledično pozna tudi v najsodobnejših študijskih vsebinah. Vseskozi posodabljamo naše študijske vsebine, najbolj aktualna pa je priprava skupnega pedagoškega študijskega programa z več smermi, ki omogoča poučevanje na šolah na več področjih hkrati, prav tako nadgradnja interdisciplinarnega sodelovanja s Fakulteto za turistične študije naše univerze, kjer ob obstoječem programu na drugi stopnji načrtujemo še prvostopenjskega na področju kulturne dediščine in turizma, v sodelovanju z Unesco destinacijo Park Škocjanske jame pa povezovanje kulture, dediščine, narave in trajnostnega razvoja na 2. in 3. stopnji študija. Precejšen je interes tudi za vpis na naš doktorski študij, še posebej iz tujine, saj so naši profesorji mednarodno priznani raziskovalci.

Vsi naši programi so vertikalno zaokroženi in študent lahko nadaljuje izobraževanje na 2. in 3. stopnji. Študij na podiplomski ravni ponuja možnost aktivnega raziskovanja, individualnega sodelovanja s profesorji ter pridobivanja praktičnih znanj, ki študenta usposobijo za strokovno delovanje na različnih področjih. Na 2. stopnji ponujamo programe Arheologija, Geografija, Zgodovina, Italijanistika, Kulturni študiji in antropologija, Jezikovno posredovanje in prevajanje pa tudi pedagoške programe. Poleg tega izvajamo interdisciplinarne, medfakultetne programe (Dediščinski turizem, Management trajnostnega razvoja in Politologija) v sodelovanju z ostalimi fakultetami naše univerze.

Na fakulteti je veliko možnosti za obštudijske dejavnosti študentov, ki potekajo preko študentske sveta, društev in tudi v sodelovanju s ŠOUP. Študenti so npr. dejavni v svojem društvu HUM, organizirajo Humanistični maraton, geografi delujejo v Društvu mladih prijateljev geografije Koper (EGEA Koper), študenti kulturne dediščine in arheologije imajo društvo DEDI. S svojimi prispevki lahko sodelujejo v študentskem časopisu Humanistične paradigme, fakultetni reviji Studia Universitatis Hereditati, se udeležujejo geografskih večerov, študentskih okroglih miz ter mednarodnih poletnih šolah doma in v tujini.

Diplomanti fakultete so zaposljivi na področju raziskovanja, izobraževanja, svetovanja, analiz, načrtovanja, upravljanja projektov in mednarodnega sodelovanja. Odvisno od izbire študijskega programa se lahko zaposlijo v medijih, založništvu, muzejih, arhivih, kot analitiki, načrtovalci, kartografi in strokovni sodelavci v zasebnih in javnih podjetjih, občinski in državni upravi, prevajalskih agencijah ter drugih javnih ali gospodarskih organizacijah in mednarodnih ustanovah.

Kaj je dodana vrednost vaše fakultete?
Oseben odnos med študenti in učitelji zaradi majhnih študijskih skupin in stalno vključevanje študentov v projektno delo.

Radovedne, razmišljujoče, vedoželjne in odprte. Prepričani smo, da mlad človek svoje prave sposobnosti in uspešnost izkaže takrat, ko se lahko posveti svojim interesom, kar mu omogoči izbira študijske smeri v skladu z njegovimi nagnjenji. To priložnost ponujamo svojim bodočim študentom.

Fakulteta za humanistične študije | Faculty of Humanistic Studies

Naslov:    Titov trg 5, 6000 Koper

Telefon:   05 663 77 40

E-pošta:   info@fhs.upr.si