15.01.2018      9:31

PREDSTAVLJA SE: Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici

Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici  je glede na druge fakultete (in univerze) sorazmerno manjša. Velik poudarek na raziskovalnem delu v kombinaciji z majhnim številom študentov na predavatelja omogoča, da se študij prilagodi individualnim željam in potrebam študentk in študentov. Nadpovprečnost raziskovalnega dela in mednarodno vpetost visokošolskih učiteljev v mednarodne raziskovalne projekte – tudi na področju humanističnih ved – potrjujejo uvrstitve Univerze v Novi Gorici na lestvicah univerz, ki upoštevajo velikost posamezne univerze (npr. Round University Ranking). Področja, ki jih najintenzivneje razvijamo, so: jezikoslovje, digitalna humanistika, slovenistika, kulturna zgodovina, študije spolov, raziskave kulture in literature na stičišču.

Moderni pristopi, ki povezujejo uveljavljene humanistične pristope z rabo informacijskih tehnologij, so vključeni tako v študija Slovenistike in Kulturne zgodovine na I. stopnji kot v magistrska študija. Edini v Sloveniji izvajamo interdisciplinarni program Digitalna humanistika. Na zahodni meji Slovenije je univerza postavljena v z vidika humanističnih vprašanj zelo stimulativno večkulturno okolje dvomestja Gorica-Nova Gorica.

Študentsko delo se povezuje z raziskovalnim delom predavateljev, na primer januarja letos je bila študentka magistrskega študija Slovenistika, smer jezikoslovne vede, med avtorji znanstvenega članka v visoko vplivni znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Katere novosti ste vpeljali nazadnje in kaj pripravljate za naprej?

Edini v Sloveniji izvajamo interdisciplinarni program Digitalna humanistika, ki bo vpisal prvo generacijo študentov v prihajajočem akademskem letu. Fakulteta za humanistiko se bo v prihodnje vedno bolj intenzivno prilagajala informatizaciji kulture ter vključevala v študijske programe znanja s področja računalništva, seveda ne da bi pri tem zapostavljala uvide in pristope humanističnih tradicij.

Na Fakulteti za humanistiko potekata dva dodiplomska programa, Slovenistika in Kulturna zgodovina, in trije drugostopenjski programi, Slovenistika (smeri jezikoslovne vede in literarne vede), Digitalna humanistika in mednarodni program Migracije in medkulturni odnosi (Migrations and Intercultural Relations, Erasmus Mundus), ki v angleščini poteka na več univerzah po vsem svetu. Študij je mogoče nadaljevati na doktorski stopnji na programih Humanistika (moduli literarne vede, migracije in medkulturni odnosi, zgodovina) ter Kognitivne znanosti jezika.

Študentke in študentje Fakultete za humanistiko v sodelovanju s Študentskim svetom Univerze v Novi Gorici so z letom 2017 začeli izdajati revijo Artepakt. Univerza v Novi Gorici posveča posebno pozornost vrhunskim športnicam in športnikom, s tem da se študijski proces prilagodi treningom in tekmovanjem. Študentje se vključujejo v projekte iz shemPo kreativni poti do znanja in v Študentske projekte za družbeno korist, v sklopu katerih pridobijo delovne izkušnje, osvojijo nove kompetence in razvijajo svojo ustvarjalnost.

80% študentov Fakultete za humanistiko najde zaposlitev v pol leta, 93% po enem letu. Sistematična modernizacija humanistike v smeri metod digitalne humanistike bo še povečala zaposlitvene možnosti humanističnih diplomantov.

Motivirane študente, ki si želijo spoznati temeljne metode humanistike, predvsem na področjih jezikoslovja, literarnih ved in kulturne zgodovine, hkrati pa skušajo svoj študij povezati z raziskovalno prakso, ki poteka v Raziskovalnem centru za humanistiko in Centru za kognitivne znanosti jezika Univerze v Novi Gorici.

Univerza v Novi Gorici

Vipavska 13, SI-5000 Nova Gorica, Slovenija