02.02.2018      8:40
PREDSTAVLJA SE

PREDSTAVLJA SE: Fakulteta za turistične študije – Turistica

Turistica poučuje turizem na multidisciplinaren način. Znanja s področja ekonomije, ekologije in družboslovja uporabljajo za usmerjanje turizma v trajnostni razvoj, s čimer prispevajo k inovativnim rešitvam v turizmu, sonaravnemu razvoju destinacij in sožitju kultur.

Kako bi se predstavili?

Fakulteta za turistične študije - Turistica je prva fakulteta v Sloveniji, ki turizem proučuje in poučuje na multidisciplinaren način. Znanja, ki jih razvijamo in podajamo, zagotavljajo visoko usposobljene kadre za delo v turizmu in s turizmom povezanih dejavnostih. Tako že več kot 20 let uresničujemo evropsko vizijo najsodobnejšega izobraževanja o turizmu. Znanja s področja ekonomije, ekologije in družboslovja uporabljamo za usmerjanje turizma v trajnostni razvoj. S tem prispevamo k družbi znanja, k inovativnim rešitvam v turizmu, sonaravnemu razvoju destinacij in sožitju kultur.

Študij poteka v prijetnem mediteranskem okolju, kjer je turizem del vsakdana, in tako študenti že med študijem občutijo utrip turističnega poslovnega okolja. Tako lahko že v času študija navežejo poslovne stike in izkusijo delo v turističnem gospodarstvu. Razgibano študentsko življenje na Turistici se kaže tudi v množici obštudijskih dejavnosti ter družabnih aktivnosti (Brucovanje, Turizmijada, ekskurzije in še mnogo več). Turistica ima v skladu z mednarodnim značajem turizma tudi bogato mednarodno dejavnost. Zanimanje za pridobivanja dodatnih mednarodnih znanj s področja turizma je med študenti vsako leto večje, saj se jih vse več odloča za študijsko izmenjavo in praktično usposabljanje v tujini in tako opravi del rednih študijskih obveznosti na partnerski instituciji v tujini (študijska izmenjava) ali prakso v podjetju v tujini (praktično usposabljanje).

Kateri so največji dosežki fakultete in na katere svoje nekdanje študente ste še posebej ponosni?
Leta 2009 je knjižnica Turistice pridobila status depozitorne knjižnice Svetovne turistične organizacije (UN WTO). Istega leta je fakulteta v partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo izvedla projekt Banka turističnih priložnosti Slovenije, ki je leto pozneje na Svetovni turistični organizaciji pod okriljem Združenih narodov (UN WTO) prejel nagrado za inovativnost. V letu 2014 je Katedra za kulturni turizem Turistice pridobila članstvo v Unescovi mreži UNITWIN. Med našimi diplomanti se najde nagrajene spletne managerje v turizmu, nagrajene podjetnike v ekoturizmu, nagrajene kreativne gastronomske strokovnjake, nagrajene ponudnike inovativnih produktov, vodje hotelskih družb in združenj itd.Samo v letu 2017 je naša študentka Megan Božič po zmagi na zahtevnem razpisu predstavila Slovenijo na konferenci ob 13. srečanju zunanjih ministrov držav članic ASEF fundacije v Mjanmaru. Študent Filip Matjaž pa je osvojil tretje mesto na mednarodnem tekmovanju European Young Chef Award 2017 v Španiji.

Katere novosti ste vpeljali nazadnje in kaj pripravljate?
Nazadnje sta bila vpeljana univerzitetni študijski program Kulturni turizem ter mednarodni program Tourism Enterprise Management, ki se izvaja v angleškem turizmu. V novem študijskem letu 2018/19 bomo vpeljali nove predmete s področja športnega, prireditvenega in kongresnega turizma.

Že med študijem na 1. stopnji lahko opravljajo izobraževanja za turističnega informatorja ali turističnega vodnika in sodelujejo v projektih, povezanih s turističnim gospodarstvom. Po zaključeni 1. stopnji lahko nadaljujejo študij na dveh različnih magistrskih programih s področja turizma. Po končanem magistrskem programu pa se lahko vključijo tudi v doktorski program Inovativni turizem. Naši študenti lahko del svojega študija opravljajo v tujini na partnerskih fakultetah v Evropi in v ZDA.

Študenti Turistice se zelo uspešno udejstvujejo v športu (košarka, veslanje itd.). Lahko sodelujejo v animacijski skupini in akademskem pevskem zboru. Redno organiziramo tudi omizja o prihodnosti turizma (FuTuristica), kjer velikokrat pri sami organizaciji kot tudi razpravi sodelujejo študenti. Na Turistici se ponašamo tudi s prvo galerijo popotniške fotografije v Sloveniji AvanTuristica, kjer ponujamo drzne foto-avanture skozi oči popotniških fotografskih velemojstrov in kreativnih amaterjev.

Turizem je ena najhitreje rastočih vej gospodarstva. Temu primerno raste tudi potreba po visoko izobraženih kadrih v turističnih organizacijah. Diplomanti Turistice se zaposlujejo v številnih turističnih in s turizmom povezanih dejavnostih, od hotelirstva, gostinstva, potovalnih agencij in organizacije potovanj, letalski prevozi, organizacije prireditev, interpretiranje in trženja kulture in dediščine, do specifičnega kongresnega, velneškega ali športnega turizma. Komunikacijske in medkulturne kompetence ter znanje različnih tujih jezikov omogoča diplomantom Turistice, da najdejo zaposlitev na najrazličnejših koncih sveta, ne le v turizmu, ampak tudi v drugih storitvenih panogah. Tesne povezave, ki jih Turistica razvija s turističnim gospodarstvom, omogočajo študentom opravljanje prakse v turističnih podjetjih in drugih organizacijah, študente pa se skozi različne delavnice, natečaje in tekmovanja pripravlja tudi na inoviranje in samostojno podjetniško pot.

Na Turistici iščemo odprte, komunikativne, drzne, delovne in inovativne študente.

Fakulteta za turistične študije – Turistica | Faculty of Tourism Studies – Turistica

Naslov:    Obala 11a, 6320 Portorož

Telefon:   05 617 70 00

E-pošta:   info@fts.upr.si

Splet:        http://www.turistica.si/

Kako ste zadovoljni z novo podobo tiskane izdaje Študent?

Kako napolniti prazne žepe 1
disqus_user  |  DOBRO DAN MOJE LJUBLJANSKO SLOVENIJA PR...
Vabilo na predavanje 'Aktivno ustvarjalno živ... 1
disqus_user  |  Dober dan, Ali ste v finančnem položaju?...