26.03.2018      10:40

PREDSTAVLJA SE: Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled

Kako bi se kratko predstavili?

Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled izvaja dva sodobna študijska programa, program Hotelirstvo in turizem ter program Zdravstveni turizem, ki je zaenkrat edini tovrstni študijski program v Sloveniji. In na to, da smo prvi in edini ponudnik programa Zdravstveni turizem v Sloveniji, smo še posebej ponosni.

Ker izvajamo oba programa samo za izredne študente, se predavanja in vaje za oba izvajajo modularno in ob vikendih, kar študentom omogoča lažje usklajevanje študija in dela ter posledično hitrejši razvoj kariere. Locirani smo na Bledu, v kraju s prepoznavno tradicijo turizma in hotelirstva, ter smo močan partner in zaveznik tako gospodarstvu, kot tudi študentom, ki jim ponujamo odprto pot za nadaljevanje strokovnega magistrskega študija na univerzah.

Kateri so vaši največji dosežki, na katere ste še posebej ponosni?

Osrednje vodilo našega dela je izobraziti visoko usposobljen kader in hkrati prispevati h gospodarskemu razvoju kraja ter širše družbene skupnosti, kar nam zaenkrat tudi uspeva. Naši diplomanti so direktorji hotelov, lastniki in direktorji potovalnih agencij, direktorji trženja v turističnih podjetjih, organizatorji turističnih dogodkov. Posebej pa smo ponosni na eno izmed naših študentk, ki je za izjemno uspešno diplomsko nalogo dobila priznanje vodstva Planinske zveze Slovenije za posebne dosežke.

Katere novosti pripravljate?

V letošnjem študijskem letu smo vpisali prvo generacijo študentov Zdravstvenega turizma. Študijski program priporočamo vsem, ki jih zanima delo z ljudmi, organizacija potovanj, skrb za zdravje ter oblikovanje inovativne, ustvarjalne in celovite ponudbe po meri posameznega gosta.

Nekaj naših študentov se je že vpisalo na magistrski študij na druge fakultete in ga tudi uspešno zaključilo. Zaradi velikega zanimanja naših diplomantov po nadaljevanju študija pri nas, pa pripravljamo lastni magistrski strokovni program, ki bo našim študentom omogočil poglabljanje znanja na področju turizma, hotelirstva, wellnessa in zdravilišč.

Diplomanti programa Hotelirstvo in turizem se lahko zaposlijo v turističnih podjetjih, hotelih, potovalnih agencijah ali v turističnih organizacijah na nacionalni in regionalni ravni. Dobro zaposljivi pa so tudi diplomanti programa Zdravstveni turizem, ki lahko opravljajo delo  managerja tako v zdraviliščih, kot tudi v vseh podjetjih, ki se ukvarjajo z zdravstvenim turizmom. Opravljajo lahko delo managerja kakovosti v zdravstvenem turizmu, razvijajo nove tržne proizvode in storitve na področju zdravstvenega turizma, odkrivajo nove ciljne trge doma in v tujini, saj so strokovnjaki, ki uspešno združujejo zdravje in turizem.

Katere obštudijske dejavnosti ponujate na fakulteti?

Študentom omogočamo opravljanje praktičnega usposabljanja v turističnih podjetjih doma in v tujini, omogočamo jim delo na projektih in podobno. Vsako leto za študente organiziramo obisk turistične borze in dodatne ekskurzije po Sloveniji in v tujino. Naš zadnji projekt pa je organizacija okrogle mize z naslovom »Ali ima zdravstveni turizem v Sloveniji bodočnost?«, na kateri sodelujejo direktorji hotelov in zdravilišč.

»Slovenija še naprej ruši turistične rekorde,« je bil lani pogosto slišan stavek, zato lahko trdimo, da je turizem za Slovenijo pomembna gospodarska dejavnost z visokim potencialom razvoja in rasti, ki omogoča velik delež zaposlenih in posledično tudi veliko možnost zaposlitve naših diplomantov. Podobno velja za zdravstveni turizem, ki predstavlja trg prihodnosti in potencial uspeha za raznovrstne zdravstvene storitve. Ljudem je skrb za zdravje vse bolj pomembna, kar se odraža tudi v tem, da je rast wellness turizma hitrejša od rasti turizma nasploh.

Študij na naši šoli priporočamo tistim, ki jih zanima delo z ljudmi, organizacija potovanj, skrb za zdravje, oblikovanje inovativne, ustvarjalne in celovite ponudbe po meri posameznega gosta. Dobrodošli so vsi, ki si želijo timskega dela, študija na praktičnih primerih v sodelovanju s strokovnjaki iz gospodarstva in, ki cenijo spoštovanje študentovih novih zamisli ter njihovo svobodno izražanje.

Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled

Prešernova 32, 4260 Bled

t: 08 / 205 59 59