Mobilno RSS Facebook E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava facebook_connect.gif



  • A- A+

29.12.2016      10:10
|

Čaji - črni, beli, rdeči, zeliščni ali sadni, vsi pozimi prijajo

  • A- A+

 

Čaj je priljubljena pijača, ki vsebuje tein. Pripravimo ga kot poparek s prelitjem posušenih listov ali popkov grma čajevca z vrelo vodo. Kot dodatek lahko vsebuje tudi druga zelišča, začimbe ali sadne okuse.

 

Beseda čaj izvira iz kitajske besede cha

Domovina čaja naj bi bila Indija, od koder se je razširil na Kitajsko ok. 2700 let pr. n. št., v 8. stoletju na Japonsko, 1567 v Rusijo, 1610 Nizozemsko, 1644 Anglijo, v 18. stoletju pa v Severno Ameriko in Avstralijo.

Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj, za druge pa ustrezno zeliščni ali sadni čaj. Ena glavnih sestavin čaja so katehini, vrsta antioksidantov, ki jih je v svežih listih kar 30 odstotkov teže. Najvišji odstotek je v zelenem in belem čaju, črni čaj pa ga zaradi daljšega sušenja vsebuje manj. Pomembna sestavina je kofein. Vsebuje še teobromin in teofilin, ki imata podobno kot kofein poživljajoč učinek.

 

Čaji imajo veliko blagodejnih in zdravilnih učinkov

Raziskave so pokazale, da ima čaj zdravilne učinke in v nekaterih primerih zmanjša nagnjenost k obolenju oralnega, črevesnega ali pljučnega raka.  Še posebej zdravilni so zeleni čaji, ki vsebujejo več kot tridest polifenolov. Zmanjšajo stopnjo holesterola ter možnosti obolenja za srčnimi boleznimi ali kapjo. Čaj tudi pomirja, uravnava in ureja prebavo, krepi imunski sistem ter zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

 

Črni čaj

Črni čaj se na Zahodu pije s sladkorjem in limono ali pa z mlekom. V Angliji naj bi se pitje čaja z mlekom razširilo zaradi strahu pred pokanjem porcelana ob stiku z vročo vodo in da ne bi na stenah skodelice pustil temne sledi, zato so mu dolivali mrzlo mleko.

Črni čaji imajo največ kofeina in najmanj antioksidantov. Stopnja kofeina v črnem čaju je od 40 do 60 g na 2,5 dl. Pripravlja se z vrelo vodo.

 

Zeleni čaj

Lističi zelenega čaja se obirajo zgodaj zjutraj, zvečer pa se že začne proces predelave. Zaradi hitre obdelave, ki sledi takoj po obiranju, ohrani zeleni čaj veliko antioksidantov. Zato je naravno temne zelene barve, poln vitamina C, tanina, klorofila in mineralov. Okus zelenega čaja je bolj trpek in subtilen.

Ima malo kofeina, le okoli en odstotek. Pripravlja se z vodo pri temperaturi od 75°C do 90°C.

 

Beli čaj

Beli čaj je najmanj obdelan in predelan. Vsebuje najmanj kofeina, le 10-15 mg na 2,5 dl. Obira se, ko so lističi še v popkih. Zato ohranja kakovost in svilen občutek nežnosti. Prvič se vam bo morda zdel brez okusa, njegovo subtilnost okusimo v svežem zadahu in  nežnem občutku v zadnjem delu ustne votline šele pozneje. Pripravlja se v vodi s temperaturo 65°C - 75°C.

 

Zeliščni čaj

Zeliščni čaji ne vsebujejo lističev čajevca. So priljubljeni zeliščni napitki in popolnoma brez kofeina. Imajo veliko zdravilnih učinkov, ki so odvisni od vrste zelišča. Večina zeliščnih čajev se pripravlja v vreli vodi 4 - 6 min.

 

Sadni čaji

Sadni čaji so mešanica okusov posušenega in kandiranega sadja. Sadne čaje si lahko pivoščimo skozi ves dan, saj so brez kofeina, zdravilni učinki toplega sadnega napitka, polni vitaminov in mineralov, pa nam dajo potrebno energijo za ves dan. Pogosto so jim primešana zelišča. Pripravljamo jih v vreli vodi, namočene 7 - 10 minut. 

 

Čaj mate

T. i. čaj mate se pripravlja iz posušenih listov in mladih poganjkov drevesa, ki raste v Južni Ameriki, in vsebuje manj kofeina kot pravi čaj.

 

Čaj rooibos

Ta vrsta čaja izvira iz Južne Afrike. Pripravijo pa ga iz igličastih poganjkov in lističev z encimsko fermentacijo na soncu. 




Povezave:Student

Prijavi napako v članku



KOMENTIRAJ

X

Sponzorirano


ANKETA
Arhiv anket

Spomladanska utrujenost me ovira pri:





Preberi več in komentiraj
ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Uredite si tudi dopolnilno zdravstveno zavaro... 1
disqus_user  |  Trenutne cene dopolnilnih zdravstvenih z...
Fizično obračunavanje na študentskih volitvah... 1
disqus_user  |  Zakaj pa je želel zaposleni fotografitat...
Festival ULTRA EUROPE 2
disqus_user  |  compliments for article in this blog www...
Festival ULTRA EUROPE 2
disqus_user  |  compliments for article in this blog www...
Svetovalnica: izmenjava 2
disqus_user  |  Pozdravljeni, vsi vesela navajate svoje...
ŠTUDENT KANAL


e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših študentskih novic na e-mail
Potrdi
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!



V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.
Prijava na www.student.si
Vpišite prijavne podatke:


Ste pozabili geslo?

fb_prijava Ste že uporabnik facebooka-a?
Vpišite se z enostavnim klikom na ikono -›

Registracija

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK