Mobilno RSS Facebook E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava facebook_connect.gif



  • A- A+

23.11.2017      17:46
|
Prehrana za zdravje

Zdravju prijazni recepti za zimska razvajanja

  • A- A+

 

Zima nam v svojem hladu ponuja mnogo dejavnosti, ki nam ogrejejo srce, že ko samo pomislimo nanje. Decemberski praznični čas je obdobje, ko se prepustimo nebroju užitkov, med katerimi je seveda tudi odlična hrana. Ponujamo vam tri dokazna gradiva, da je 'pregrešno' dobra praznična hrana lahko tudi povsem zdrava ...


Bananin kruh

Težavnost: ●●●○○

Čas priprave: 60-70 minut

 

Sestavine:

3⁄4 skodelice polnozrnate pšenične moke, 1⁄2 čajna žlica pecilnega praška, 1⁄2 čajne žličke cimeta, 1⁄4 čajne žličke sode bikarbone, 1⁄2 čajne žličke soli, 3⁄4 skodelice sladkorja, 1⁄4 skodelice masla ali kokosovega olja (stopljeno), 2 veliki jajci, 1⁄2 skodelice zmečkanih banan (približno 3), 1⁄4 skodelice pinjenca, 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta in 1⁄2 skodelice sesekljanih orehov ali čokolade (izbirno).

Pečico segrej na 175 stopinj. Pekač pomaži z maslom ali čebeljim voskom, da se testo ne bo prijelo sten.

 

V srednje veliko posodo zamešaj moko, pecilni prašek, cimet, sol in sodo bikarbono. V drugi posodi z električnim mešalcem zmešaj sladkor in maslo. Postopoma dodaj jajci in dobro premešaj z mešalcem. Dodaj zmečkane banane, pinjenec in vanilijev ekstrakt, mešaj toliko časa, da nastane lepa, gosta masa. Nato postopoma dodajaj mešanico iz moke, mešaj na nižjih obratih. Dodaj še orehe in čokolado. Maso prenesi v pekač.

 

Peci od 45 do 55 minut. Z zobotrebcem ali nožem preveri, če je testo spečeno. Spečen kruh takoj vzemi iz pekača in pusti, da se ohladi.

 

Po želji lahko v maso dodaš še brusnice, da bo kruh še bolj sočen.

Jabolčni hrustljavček

Težavnost: ●●○○○

Čas priprave: 1 ura 15 minut

 

Sestavine:

7 jabolk, gozdni sadeži, breskve (po želji), 300 ml jabolčnega soka, sok pol limone, rozine (po želji), cimet, vaniljin sladkor, 1,5 skodelice ovsenih kosmičev, 1 skodelica kokosove moke, pest mandljev, 2 jedilni žlici medu in 2 jedilni žlici kokosovega olja.

 

Olupi 7 velikih jabolk in jih nareži na poljubno velike koščke. Po želji lahko dodaš tudi kakšno drugo sadje; odličen je z dodatkom malin, robid ali breskev. Sadje zalij s 300 ml jabočnega soka, sokom pol limone, dodaj cimet, vaniljinv sladkor in po želji rozine. Vse skupaj kuhaj pokrito 10 minut, nato pa še 15 minut odkrito na srednjem ognju.

 

Zmelji skodelico in pol ovsenih kosmičev, skodelico kokosove moke, veliko pest mandljev. Dodaj 2 žlici medu, 2 žlici kokosovega olja, cimet ter vaniljin sladkor. Sestavine se bodo povezale v drobljivo zmes. Če se ti le-ta zdi presuha, lahko dodaš kakšno žlico jabolčnega soka, med ali kokosovo olje. Skuhana jabolka daj v pekač, na njih pa stresi pripravljeno zmes iz ovsenih kosmičev in kokosa. Skorjico rahlo poteptaj z žlico. Peči pri 160 oC približno 30 minut, da skorjica postane rjava in hrustljava. Počakaj, da se malce ohladi in postrezi z grškim jogurtom ali vaniljevim sladoledom.

Vroča čokolada

Težavnost: ●○○○○

Čas priprave: 15 minut

 

Sestavine:

250 ml mandljevega mleka, 2 čajni žlički datljevega sirupa, 2 žlički surovega kakava in 1 čajna žlička mandljevega masla

 

Vse sestavine zmešaj v kozico ali manjšo posodo ter začni ogrevati. Cel čas mešaj, da se bodo vse sestavine dobro premešale med seboj. Preden zavre, odstavi vročo čokolado ter jo postreži.

Izzivamo vas, da ne uživate ob teh v ustih topečih dobrotah,

skupina Gaster Felix 




Povezave:http://

Prijavi napako v članku



KOMENTIRAJ

X

Sponzorirano


ANKETA
Arhiv anket

Trenutno ni aktivne ankete
Preberi več in komentiraj
ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Na fakulteti sem in potrebujem svoj bančni ra... 4
disqus_user  |  Ponujamo vam ponudbo Finančno financiran...
Razvajanje v toplicah 1
disqus_user  |  Moja žena je s svojimi otroki zapustila ...
Nauči se programiranja z “Innovation Jam Cour... 1
disqus_user  |  Ali potrebujete posojilo? ČE JE ODGOVOR ...
Na fakulteti sem in potrebujem svoj bančni ra... 4
disqus_user  |  zdravo Ali potrebujete nujno posojilo? P...
Tinder in negativnosti družbenega omrežja 2
disqus_user  |  Se strinjam, si pa dal tudi zelo primern...
ŠTUDENT KANAL


e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših študentskih novic na e-mail
Potrdi
100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!



V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.
Prijava na www.student.si
Vpišite prijavne podatke:


Ste pozabili geslo?

fb_prijava Ste že uporabnik facebooka-a?
Vpišite se z enostavnim klikom na ikono -›

Registracija

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK