Simpozij: Jugoslovanski spomeniki, povezani s 1. svetovno vojno

  Spomenik. Foto: Mg-lj.si
  Spomenik. Foto: Mg-lj.si

  Datum / Čas
  Date(s) - 18. oktober, 2018 - 19. oktober, 2018
  Cel dan

  Lokacija
  Moderna galerija

  Kategorije


  Spomenike, povezane 1. svetovno vojno, ki so nastali v medvojni Jugoslaviji, se danes praviloma obravnava v okviru posamezne članice nekdanje skupne države. Namen simpozija Jugoslovanski spomeniki, povezani s 1. svetovno vojno (1918-41) je predstaviti kar najbolj celovito podobo tovrstne produkcije ter izpostaviti tako njene skupne značilnosti kot tudi razhajanja. Slednja so predvsem posledica različnih lokalnih tradicij komemoriranja. Njihova produkcija je bila za ustvarjalce pravi izziv, saj so se po vojni v isti državi znašli tako zmagovalci kot poraženci. Klasično poveličevanje vojnih dosežkov in padlih v 1. svetovni vojni tako nikakor ni prišlo v poštev, kar med interpreti vzbuja še večje zanimanje.

  Cilj simpozija bo opozoriti tudi na ideološki pomen omenjenih spomenikov. Ti so nastajali v specifičnih zgodovinskih okoliščinah, v katerih se je izoblikovala nova država. Govorniki bodo skušali predstaviti, v kolikšni meri se v teh spomenikih odraža težnja po krepitvi skupne jugoslovanske identitete. Nikakršna skrivnost ni, da je imela Jugoslavija na tem področju precej težav. K temu so bistveno pripomogle notranje politične napetosti ter pomanjkanje kolektivnega spomina med jugoslovanskimi narodi.

  Na spletni strani Moderne galerije si lahko ogledaš celoten program simpozija. Novicam o dogodku pa lahko slediš tudi na Facebook strani Simpozij: Jugoslovanski spomeniki.

  Simpozij organizira Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo ter Moderno galerijo. Pridružuje se mednarodnemu projektu in razstavi Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (192941), ki se bo v Moderni galeriji odprla spomladi 2019.

  Simpozij je posvečen Špelci Čopič (1922–2014), poznavalki in interpretinji slovenskega in jugoslovanskega kiparstva ter javnih spomenikov v 20. stoletju. Spomnili se je bomo tudi s priložnostno spominsko vitrino.

  PUSTITE KOMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Stran uporablja Akisment za zmanjševanje neželenih sporočil. Ugotovi kako obdeluje tvoje podatke.