Slovenski decembrski običaj eden izmed najstrašljivejših na svetu

Slika parklja
Slovenski predbožični običaji so precej grozljivi.

Pri Slovencih je menda čas pred božičem najgrozljivejši na svetu. Vsaj tako menijo v britanskem časopisu The Guardian, kjer so slovenski božični običaji pristali na prvem mestu najstrašljivejših. Drugod po svetu, pravijo v The Guardian, je najhujša stvar, ki lahko doleti otroke, da ne dobijo daril. Kaj pa pri nas? Parklji!

Slika Miklavža in spremstva
Miklavž s spremstvom parkljev.
Vir: Wikipedija

Ti spremljajo našega dobrega svetega Miklavža, ki okoli 5. decembra otrokom deli dobrote. V The Guardianu govorijo kot o »demonskih, na pol kozjih pošastih z rogovi in dolgimi jeziki, ki s sabo nosijo šibe, s katerimi tepejo poredne otroke, včasih pa tudi košare in vreče, v katerih jih odnašajo.«

Slika daril pod streho.
Pridni otroci dobijo darila, poredne pa preganjajo parklji.

Parkljev sicer ni najti le v Sloveniji, ampak tudi v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V preteklosti se je sicer dogajalo že kar nekaj incidentov s parklji, ko so ti postali preprosto prenasilni in predvsem preveč – pijani.

Kje vse je božič še strašljiv?

Tudi na Bavarskem, kjer otroke straši grozljiva čarovnica. V Walesu otroci srečujejo grozljivo bitje s konjsko lobanjo, ogrinjalom in čudnimi očesnimi zrkli.

Prav tako se neprijetno počutijo islandski otroci, ko jih straši čarovnica Gryla, spremlja pa jo grozljiva mačka.

V Franciji kroži prava grozljivka o Hansu Trappu, možu, ki je bil znan po svojem pohlepu, se ukvarjal s čarovništvom in se povezal s hudičem. Po izločitvi iz cerkve se je odločil poskusiti še človeško meso ter si spekel pastirčka nad ognjem. Bog ga je kaznoval s smrtjo, a na božič se včasih vrne …

V Grčiji, Bolgariji, Srbiji in Turčiji strašijo otroke goblini, v Franciji, Belgiji in Švici pa svetemu Nikolaju pri porednih otrocih pomaga nekdanji morilec Pere Fouterrad.

Se tu zdijo parklji najgrozljivejši?

Junior novinar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.