7 pravil kombiniranja vina in hrane

Ljubitelji vina prav dobro vedo, h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik vina. Za vse vedoželjne in še ne tako izkušene ljubitelje vina pa podajamo nekaj koristnih informacij in napotkov o kombiniranju vina in hrane. O tem, katero vino ponuditi ob kateri hrani, se piše veliko, vendar je težko določiti za vsako vrsto hrane. Za vas smo zbrali nekaj univerzalnih nasvetov kombinacij, ki bodo lahko odgovor v vsaki dilemi.

Rdeča vina

Eno izmed zlatih pravil kombiniranja hrane in vin pravi, da močna rdeča vina strežemo ob težji hrani, kot so mesne jedi in močno začinjene ali mastne jedi. Seveda ne gre vse na prvo žogo, saj tudi vsako rdeče vino ne sodi k vsaki vrsti mesnih jedi. Vino in jed se morata lepo dopolnjevati in ne nadvladati, torej nobeden izmed njiju ne sme pretirano prevladovati.

zlati gričPinot Noir: Je odličen za jedi z zemeljskimi okusi

Recepti, narejeni s sestavinami, kot so gobe in tartufi, se odlično okusijo z rdečicami, kot sta Pinot Noir in Dolcetto, ki ima svetlo telo, a polno, sladko globino.

Cabernet Sauvignon: čudovit s sočno rdečim mesom

Čudovita kombinacija z govejimi zrezki, steaki ali jagnjetino z izbranimi zelišči. Tanini v teh vinih osvežujejo okus po vsakem ugrizu mesa.

Bela vinazlati grič

Načeloma bela in sveža vina pašejo k bolj lahkotni hrani, kot so ribje in zelenjavne jedi. Izjema se lahko naredi pri bolj mastnih ribah, kot sta tuna in losos, h katerima se podajo tudi nekatera rdeča vina. Tudi tukaj velja upoštevati skladnost jedi in vina ter podtone okusov.

Chardonnay: Za mastne ribe ali ribe v bogati omaki

Svilnati okusi beline – kot jih na primer ponuja Chardonnay Zlati Grič, ki nastaja na gričih nad Slovenskimi Konjicami – se idealno podajo k ribam, kot so losos ali kakšne vrste morskih sadežev v bujni omaki.

Penine

Penine navadno postrežemo kot aperitiv. Vendar pa penino lahko pijemo tudi ob nekaterih jedeh in sladicah, spet odvisno od vrste jedi. Penino navadno uživamo ob proslavljanju, nekateri pa obožujejo mehurčke in bi radi tudi ob kosilu spili kozarec penečega vina. H katerim jedem torej pašejo penine? Penina paše k flancatom, k prekmurski gibanici, h krofom, miškam in podobnim, močnim sladicam. Obenem pa penine pašejo tudi k nekaterim drugim jedem, kot so goveji karpačo, kaviar, losos, školjke in pršut.

zlati gričPenina: je popolna s katerokoli slano izbiro

Večina suhih penečih vin, tudi penina Zlati Grič Rose, ima dejansko malo sladkega pridiha. To jih naredi ekstra osvežujoče, ko se postrežejo s slano hrano, kot hrustljavi rezanci s soljo ali suhi slani prigrizki.

Penina Rosé: Odlično z večerjo, ne samo z jagodami

Peneča vina Rosé, kot so rosé penina Zlati Grič, imajo globino arome in bogastva, da gredo s široko paleto glavnih jedi, kot so na primer pesa, sladek krompir in druge kombinacije.

Rosé

Rosé vina imajo lahek in svež okus, zato jih ponudimo k začetnim jedem, pa tudi k prekajenemu ali belemu mesu.

Rosé: za bogate, siraste jedirose

Nekateri siri gredo bolje z belim vinom, nekateri z rdečimi; vendar skoraj vsi se odlično podajo k dobremu suhemu rosé vinu, ki ima kislost belega vina in sadni značaj rdečega. Za izjemno izkušnjo rosé preizkusite pečene italijanske sirove sendviče.

Vsekakor pa ne morete zgrešiti, če izberete kakovostno vino lokalnega proizvajalca, kot je Vinska klet Zlati grič, in ga postrežete z nasmehom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.