Paket mešanic začimb za študente

Verjetno veš, kako je lahko študentsko življenje eno izmed bolj pestrih življenjskih obdobij kot tudi eno izmed najlepših. Je pa to tudi čas, kjer si nekako primoran spoznati tudi vse radosti samostojnega življenja, med katere spada tudi, hrana, ki si jo moraš sam pripraviti. Na Začimbe.si so za ta namen pripravili paket začimb »Moj cimer je kralj!«, ki zajemajo najbolj osnovne začimbe, ki jih potrebuje vsak študent ali kuhar začetnik v kuhinji.

Glede na to, da so začimbe lično zložene v darilno škatlo, je ta paket lahko tudi odlično darilo za nekoga, ki uživa v kuhanju ali pa bi rad začel s kuhanjem in ne ve kje začeti.

Paket »Moj cimer je kralj!« vsebuje naslednje začimbe:

  • Mešanica začimb Sugo & Bolognese
  • Mešanica začimb Za perutnino
  • Mešanica začimb Vrtna zelišča
  • Mešanica začimb Pica & Pašta
  • Mešanica začimb Za krompir
  • Mešanica začimb Zelenjavna osnova

 Vsebino paketa si lahko ogledaš tudi na Začimbe.si s klikom TUKAJ.

Da pa začetek ne bo pretežak, ti predstavljamo simpl recepte za vsako izmed mešanic. Naj bo priprava obroka preprosta in hkrati okusna.

Recept za uporabo mešanice Sugo in Bolognese: Pečenka sugo bolognese

PRIBOR:

  • ponev
  • štedilnik
  • pekač
  • pečico
  • peki papir
  • posodo za mešanje
  • vilice
  • nož
  • desko
  • posodo za kuhanje jajc

SESTAVINE:

  • 1/2 čebule
  • 1/2 pora
  • 1/2- 1 čajno žličko Sugo & Bolognese začimbne mešanice
  • 1 jajce
  • 250 g mletega, mešanega mesa
  • 2 žlici drobno narezanega, pečenega ali kuhanega piščanca
  • 2 žlici kuhanega, pretlačenega brokolija

NADEV:

  • 1 korenje
  • 3 trdo kuhana jajca

POSTOPEK:

  1. Čebulo olupiš in narežeš na trakove. Por opereš in narežeš na kolobarje. Popražiš ju na olju.
  2. Vse sestavine za pečenko zmešaš z vilicami. Ne mešaš z rokami, da masa ne bo preveč zbita. Maso nato preložiš na peki papir in z dlanmi oblikuješ sploščen oval. Najdaljša linija ovala, naj bo dolga toliko, da nanjo lepo postaviš tri jajca v vrsto. 
  3. Korenje opereš, olupiš in narežeš na kolobarje. Kolobarje lepo položiš okoli jajc, kot bi naredil/a ograjo. 
  4. S pomočjo peki papirja z maso prekriješ jajca in korenje ter naredimo štruco. Paziš, da so jajca v celoti prekrita z mesno maso. 
  5. Mesno štruco skupaj s peki papirjem prestaviš v pekač primerne velikosti in ga položiš v ogreto pečico. 
  6. Pečenko pečeš od 50 do 60 minut na 200 stopinj Celzija, dokler po vrhu ne postane lepe zlato-rjave barve. Med peko jo vsaj dvakrat preliješ s tekočino, ki se je nabrala v pekaču.

Pečenka Sugo Bolognese

DODATNI NASVETI:

  • Pečenki lahko dodaš druge ostanke iz hladilnika – tako se boš izognil/a metanju hrane v smeti.
  • Pečenke ne peči na ventilaciji, da se ne izsuši preveč.
  • Trdo kuhana jajca lahko zamenjaš s celim korenjem, ki ga položiš vzdolž pečenke. V tem primeru kolobarjev korenja ni potrebno dodajati.
  • Pečenko lahko pečeš brez dodatne maščobe – namesto nje uporabiš jušno osnovo, ali vodo. Ne pozabi pečenke večkrat preliti z njo, da bo ostala lepo sočna.

Recept za uporabo mešanice Za perutnino: Pikantni piščanec (za 2 osebi)

PRIBOR:

  • plastično posodo s pokrovom
  • čajno žličko
  • visok pekač
  • kuhalnico
  • desko
  • nož
  • ponev
  • krožnik
  • drobilec za česen

SESTAVINE:

  • 4 srednje velike piščančje krače ali 10 perutničk
  • žlico in pol mešanice Za perutnino
  • olivno olje
  • dva stroka česna
  • četrtino žličke soli

POSTOPEK:

  • Piščančje krače najprej opereš pod tekočo hladno vodo in jih postaviš v plastično posodo s pokrovom.
  • Olupiš dva stroka česna in ju v drobilcu zdrobimo na piščančje meso.
  • Nanje posuješ žlico in pol mešanice Za perutnino, sol in jih poliješ z olivnim oljem. Vse skupaj dobro premešaš in vse začimbe dobro vtreš v piščančje meso.
  • Posodo z mesom zapreš in pustiš v hladilniku od ene do treh ur, da se okusi povežejo in prepletejo meso. Po počivanju mesa v hladilniku, ga postaviš nato eno uro pred pečenjem na sobno temperaturo. V tem času prižgeš pečico na 180 stopinj Celzija.
  • Tik pred peko nato dobro segreješ ponev in začinjene krače ali perutničke na hitro zapečeš, da te dobijo skorjico.
  • Nato jih damo na pekač in v pečico za dobrih 30 minut.
  • Priporočamo, da pikantnega piščanca nato postrežeš s pečenim krompirjem in osvežilno kumarično solato s kislo smetano.

Pikantni piščanec

Recept za uporabo mešanice Vrtna zelišča: Ajdova kaša z gobami (za 2 osebi)

PRIBOR:

  • nož in deska za rezanje
  • kozica s pokrovko za pripravo omake
  • vok
  • kuhalnica
  • cedilo

SESTAVINE:

  • 200 g ajdove kaše
  • 1 čebula
  • 250 g svežih gob (šampinjoni ali lisičke; ko je sezona)
  • 2 žlici veganskega nesladkanega jogurta (ni nujno in če vam ne ustreza lahko uporabite kislo smetano)
  • 5 žlic olja
  • žlica vrtnih zelišč
  • ščep solnega cveta
  • 1 žlica majarona
  • 1 žlička česna (lahko uporabite 1-2 stroka svežega česna)
  • ščep peteršilja

PRIPRAVA:

  1. Ajdovo kašo v voku na hitro prepražiš na dveh žlicah olja.
  2. Nato toliko zaliješ z vodo, da je kaša pokrita. Dodaš žlico vrnih zelišč, ščep solnega cveta in majaron.
  3. Kuhaš jo 20 minut. Po potrebi vmes dodajaš vodo.
  4. Medtem ko se ajdova kaša kuha, pripraviš še ostale stvari: čebulo nasekljaš na majhne koščke, prav tako nasekljaš še svež česen. Če ga nimaš, lahko brez težav uporabiš tudi mleti česen. Gobe opereš in jih narežeš na lističe.
  5. V ločeni ponvi segreješ žlico olja in na njem popražiš prej nasekljano čebulo.
  6. Dodaš česen in narezane gobice, na hitro popražiš ter zaliješ z malo vode.
  7. Gobe dušiš 15-20 minut in jih na koncu, ko je kaša ravno prav mehka, primešaš v gosto ajdovo kašo.
  8. Za dodatek k okusu lahko primešaš še nesladkan jogurt in potreseš s peteršiljem.

Ajdova kaša z gobami

Recept za uporabo mešanice Pica in Pašta: Pica žepki

PRIBOR:

  • nož in deska za rezanje
  • pekač
  • kuhinjski čopič
  • cedilo

SESTAVINE:

  • listnato testo
  • šunka
  • sir
  • ketchup
  • mešanica začimb Pica & pašta

PRIPRAVA:

  • Testo razrežeš na 10×20 cm velike kose.
  • Na polovico poševno zarežeš poševne reze, ki pa ne smejo prekiniti testa. Na drugo polovico daš malo ketchupa, rezino šunke, rezino sira in ščep začimbne mešanice pica & pašta.
  • Centimeter testa ob robovih mora ostati prazen.
  • Z zarezano polovico testa pokriješ nadevan del, da se robovi pokrijejo. Robove nato stisneš z vilico (kot skutne blazinice)
  • Pomažeš z jajcem, mlekom ali pa z ničemer, kajti testo je samo dovolj mastno.
  • Pečeš toliko, da zlato porjavi. Postrežeš tople ali hladne.

Pica žepki

Recept za uporabo mešanice Za krompir: Pečen krompir s sirom (za 4 osebe)

SESTAVINE

  • 6-8 približno enako velikih krompirjev
  • 5 JŽ olja (sončnično ali olivno)
  • sol, po okusu
  • črni poper, po okusu
  • mešanica začimb Za krompir
  • poljubne rezine sira razrezanih na kvadratke
  • 100 g jogurta (lahko tudi kisla smetana) – stvar okusa
  • 2 JŽ mlete čebule

PRIPRAVA:

  • Pečico daš greti na 200 °C.
  • V tem času, ko se pečica greje, krompir olupiš, malo posoliš in jih daš kuhati. Kuhaš le kratek čas saj se ne sme skuhati do konca. Tak krompir ocediš, počakaš, da se malo ohladi, da ga lahko režeš.
  • Nato zarežeš vanj caa. 5 – 6 zarez in paziš, da ne prerežeš dna krompirja. Preneseš krompir na pekač (lahko je obložen s peki papirjem), nato pa enakomerno premažeš krompirje z oljem, ki smo mu dodali sol, poper in mešanico Za krompir. Krompir pečeš približno 30 minut, dokler se rezine vsakega krompirja ne začnejo ločevati oz. so pečene. Ko je krompir lepo pečen in so rezine lepo ločene vzameš krompir iz pečice. Med krompirjeve pečene rezine vstaviš rezinice poljubnega sira, nato krompir vrneš v pečico in pečeš še približno 10 minut, oz. dokler se sir ne stopi. Po 10 minutah vzameš krompir iz pečice in ga premažeš še z omako, ki smo jo pripravili z jogurtom (ali kislo smetano) z dodatkom mešanice Za krompir in mleto čebulo.
  • Krompirje postaviš nazaj v pečico in jih pečeš še približno 7 minut.
  • Postrežeš s poljubno solato in uživaš!

Pečen krompir s sirom

Recept za uporabo mešanice Zelenjavna osnova: Zdrobova juha

SESTAVINE:

  • 6 manjših korenčkov
  • 1 žlica olivnega olja
  • 150 ml zdroba
  • 1 l vode (ali domače zelenjavne jušne osnove)
  • 1 jedilna žlica zelenjavne jušne osnove v prahu (ni potrebno, če imate domačo jušno osnovo)
  • 1 čajna žlička soli (po potrebi)
  • Ščepec popra
  • Večja pest (majhen šop) svežega peteršilja
PRIPRAVA:
  1. Korenček naribaš ali nasekljaš na majhne koščke (julienne). Peteršilj nasekljaš.
  2. V loncu segreješ olivno olje. Ko je toplo (ne vroče), dodaš korenček.
  3. Na srednjem ali nizkem ognju rahlo popražiš korenček.
  4. Po približno 3 minutah dodaš zdrob. Tudi tega rahlo popražiš.
  5. Po dveh minutah doliješ vodo. Vanjo vmešaš jušno osnovo, sol, poper in peteršilj.
  6. Kuhaš nekaj minut, da se zdrob pokuha. Ko se juha zgosti, je pripravljena na serviranje.

Zdrobova juha

Že komaj čakaš, da pripraviš svoje prve obroke in postaneš kuharski kralj med cimri. Klikni TUKAJ in si pridobi svoje začimbne mešanice.

Veliko užitkov pri pripravi receptov!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.