20 zanimivosti o Putinu

Belgrade, Serbia - October 16, 2014: Russian President Vladimir Putin and Serbian President Tomislav Nikolić  during the military parade
Foto: dicus63 iz iStock

Putin je po izobrazbi pravnik; pravo je študiral v današnjem Sankt Peterburgu in takratnem Leningradu, kjer se je leta 1952 rodil.

15 let je delal za KGB, od tega 6 let v Dresdnu v Vzhodni Nemčiji. Kasneje je dve leti je vodil FSB (naslednica KGB).

Putin je svojo politično kariero začel v Peterburgu, kjer je v prvi polovici devetdesetih let v mestni hiši vodil komite za zunanje zveze, nato pa postal prvi namestnik župana. V drugi polovici devetdesetih se je preselil v Moskvo in začel delati v administraciji Borisa Jelcina. Ta ga je avgusta leta 1999 imenoval za predsednika vlade. 31. decembra 1999 je Jelcin nepričakovano odstopil, Putin pa ga je začasno nadomestil.

 

Na predsedniških volitvah marca 2000 je Putin zmagal v prvem krogu in postal ruski predsednik. Predsednik je bil do leta 2008, torej dva mandata, nato ga je zamenjal Dimitrij Medvedjev, ki ga je nemudoma imenoval za predsednika vlade. Putin je po zaključku mandata znova kandidiral in bil izvoljen za predsednika (na položaju je že od leta 2012, njegov mandat se bo zaključil leta 2024).

Putin je na oblasti (kot predsednik ali predsednik vlade) že dvajset let, več kot katerikoli prvi mož Kremlja vse od časov Stalina.

Putin se je leta 1983 poročil z Ljudmilo Aleksandrovno Očeretno (nekdaj Putino). Par se je ločil leta 2014; imata dve hčeri, Marijo in Jekaterino.

Vladimir Putin

Putin tekoče govori nemško, zna pa tudi angleško in švedsko.

Je mojster v borilnih veščinah sambo in judo, treniral pa je tudi karate.

Strokovnjaki Putinove Rusije ne smatrajo za demokratično državo; opozarjajo na zapiranje političnih nasprotnikov, omejevanje svobode tiska in pomanjkanje svobodnih in poštenih volitev.

Putin naj bi bil nesamozavesten glede svoje višine, visok naj bi bil namreč le nekje med 155 in 165 centimetri, čeprav je navedena številka običajno 170 centimetrov.

Ruski predsednik je v medijih predstavljen kot nekakšen junak, mačo, »tough guy«. Zgoraj brez lovi ribe, plava v ledenih sibirskih rekah, bori se z divjimi živalmi, pilotira vojaška letala, razkazuje svoje znanje borilnih veščin … Velikokrat je že bil obtožen, da gre za zaigrane prizore.

Putin: 20 years of macho photo opportunities

O Putinu je bilo napisanih kar nekaj pesmi, obstaja pa tudi vodka Putinka, majice z njegovim imenom ter razni drugi izdelki.

Putin je leta 2012 poročal, da letno zasluži 3,6 milijonov rubljev (113.000 dolarjev). Njegovi politični nasprotniki in novinarji pa poročajo, da naj bi Putin na skrivaj imel premoženje v vrednosti več milijard dolarjev, saj je lastnik delnic v mnogih ruskih firmah. Ima na primer številne zelo drage ure, ki jih je v preteklosti že podarjal tovarniškim delavcem. Poleg tega naj bi bil lastnik dvajsetih nepremičnin, več kot polovica katerih je bilo zgrajenih odkar je na oblasti.

Putin ima štiri pse: Buffy, Jume, Vernija in Pašo.

Putin s psom

Številni znani ljudje, med drugimi princ Charles, Hillary Clinton, David Cameron, Stephen Fry in Boris Nemcov so Putina primerjali s Hitlerjem. Ta zelo resna in neprijetna primerjava je predvsem posledica njegovih ukrepov proti Ukrajini in kršitev mednarodnih zakonov.

Putina povezujejo z bivšo gimnastičarko Alino Kabajevo, po nekaterih podatkih naj bi par imel celo otroke.

Protesti proti Putinu V Rusiji niso nič neobičajnega, v največji razsežnosti pa so potekali leta 2011, ko so mu očitali goljufanje na volitvah.

Putina povezujejo s smrtjo Borisa Nemcova, ki je leta 2015 podlegel štirim strelom v hrbet v centru Moskve. Nemcov je bil ruski politik in goreč nasprotnik ruskega predsednika. Leta 2017 so bili štirje moški obsojeni za umor Nemcova za plačilo. Še vedno ni uradno znano, kdo je umor naročil.

Aleksej Navalni je vodja ruske stranke Rusija prihodnosti, ki nasprotuje Putinovemu načinu vodenja države, korupciji ter organizira proteste. Leta 2012 ga je The Wall Street Journal označil kot človeka, ki se ga Vladimir Putin najbolj boji.

Putinov stil razmišljanja in delovanja je z leti dobil ime putinizem. Termin predstavlja avtokracijo, ki je konzervativna, populistična in personalistična.

 

Prejšnji članekCene kampov na Hrvaškem 2020
Naslednji članekHITRI in DRZNI v Sloveniji! Vozniku na Primorskem vožnja ne gre

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.