780 milijonov evrov: Za kaj bi jih vojska porabila?

V zadnjih dneh potekajo po celi Sloveniji zbiranja podpisov za referendum proti 780 milijonov. »Slovenija ni vojaško ogrožena, temveč zdravstveno,« se glasi slogan tistih, ki nasprotujejo temu zakonu. Kam točno bi šlo teh 780 milijonov? Ali to Slovenija (zdaj) potrebuje?

Največji orožarski posel v zgodovini države

Kot članica zveze NATO, mora Slovenija dosegati določena »pravila«, med katerimi je tudi povečanju proračuna za vojsko. V imenu obrambe države mora Slovenija povišati proračun vojske na dva odstotka bedepeja. Mnogi se v zadnjem času, ki mu k sreči prevladuje mir, sprašujejo, ali bi Slovenija sploh morala biti članica prej omenjen zveze. V času miru ne, v času vojne pa ja. Vprašanje je veliko bolj globoko, kot si lahko predstavljamo. Minister za obrambo Matej Tonin je sicer rekel, da bi se vojna zgodila v obliki kibernetskega ali biološkega napada. Veliko vsega na seznamu bi tako lahko odpadlo, a vseeno.

Z zakonom, ki opredeljuje skupaj 780 milijonov evrov investicijskih sredstev, bo urejena njihova postopna poraba, pri čemer bo poraba v letih 2021 in 2022 na ravni 100 milijonov evrov letno, v nadaljnjih štirih letih pa na ravni 145 milijonov evrov letno.

Kaj točno bi kupili s 780 milijoni evrov?

  • 408 milijonov bojna vozila
  • 128 milijonov letalstvo
  • 65 milijonov transportna vozila
  • 65 milijonov raketna vozila
  • 40 milijonov informacijski sistemi
  • 40 milijonov infrastruktura
  • 34 milijonov pehotno orožje

Proračun vojske

Ali to Slovenija potrebuje?

Po raziskavah nekaterih anket, naj bi se s sprejetjem proračuna za vojsko, strinjalo okoli četrtina anketirancev. Verjetno bi bila ta številka malenkost višja, če Slovenija ne bi bila sredi epidemije. Tako pa obstajajo določene prioritete, na katere je epidemija še dodatno opozorila. Zdravstvo, šolstvo in gospodarstvo, ki so in bodo močno na udaru. Kaj bi lahko s tem denarjem pridobili na drugih mestih?

  • 8 novih infekcijskih klinik
  • 10 tisoč stanovanj za mlade
  • 12 tisoč postelj v domovih za starejše
  • 3 leta financiranja celotne slovenske znanosti

To je seveda le nekaj primerov, kam bi lahko šlo več kot tri četrt milijarde, ki naj bi jih Slovenija porabila zgolj za vojsko. Čeprav se gospod Tonin kot obrambni minister trudi, da bi opravičil visok znesek, mu ne uspeva tako, kot bi mu lahko. Se morda na obzorju skriva kakšen kompromis, ki bo omogočil zgornjo tabelo in hkrati (končno) dosegel tudi to, da bodo imeli vojaki vsaj primerne plače in pogoje?

Urednik portala Student.si

VIRGOV
Prejšnji članekNova igra s Conorjem McGregorjem ekskluzivno v trgovini AppGallery
Naslednji članekPreprodajalci konzol v nevarnosti!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.