Kaj te čaka v evropskem letu mladih 2022?

Si vedel, da je letošnje leto razglašeno za evropsko leto mladih? Evropski parlament in Svet evropskega leta mladih sta 20. decembra 2021 sprejela sklep, ki je prepoznal stisko mladih in nam ponudil glas v prihajajočem letu. Zaradi pandemije, ki je hudo prizadela mlajše generacije, smo se znašli v krizi, ki jo moramo reševati skupnostno. Evropska komisija se je odločila v ta proces vključiti mlade, katerih glas je velikokrat preslišan in zanemarjen.

Evropski parlament.»Pandemija je bila težavno obdobje še posebej za mlajše generacije. Medtem ko družba na splošno okreva po njenih posledicah, je za izhod iz krize bistveno sodelovanje z mladimi in razumevanje njihovih skrbi,« pravijo v Evropskem svetu. » Mladi so pomembni nosilci sprememb in bistveni za izgradnjo miroljubnih in demokratičnih družb. Evropa pri gradnji tvoje prihodnosti želi in potrebuje tvojo pomoč.«

Kaj to pomeni?

Mladim se leto namenja z idejo vključevanja mladinske perspektive v politiko Unije. S tem, ko nam ponudijo priložnost, da izražamo svoja mnenja, stremijo k temu, da postanemo aktivni državljani in državljanke. S spoznavanjem evropskih institucij in sodelovanjem z njimi se hkrati tudi mladi lahko osveščamo o priložnostih, ki nam jih prinaša zeleni in digitalni prehod, kot to še posebej poudarja sklep sveta.

V 2022 se bo organiziralo več konferenc, projektov, aktivnosti in dogodkov, ki bodo odpirali vprašanja o relevantnih temah s področja zdravja in dobrega počutja mladih, izobraževanja, zaposlovanja, kulture, trajnostnega razvoja, okolja, izobraževanja, aktivne participacije in kulturnega udejstvovanja. Diskutiralo se bo o naši vlogi ter njeni aktivnosti v določenih razmerah. Govorili bomo o izzivih, s katerimi se srečujemo in kakšno infrastrukturo potrebujemo za to.

Dekle z megafonom.

Kje in kdaj?

Glavni dogodek, ki ga ne smeš zamuditi, je Festival mladih, ki bo potekal v Ljubljani, 27.5.2022 (petek). V Sloveniji bo poleg tega za dogodke skrbelo več mladinskih organizacij iz različnih regij, ki mlade pozivajo k aktivni udeležbi, kot tudi k so-organizaciji projektov. S svojo udeležbo lahko začneš že v marcu in se pridružiš posvetovanjem za pripravo Resolucije o nacionalnem programu za mladino. Dvanajst regijskih posvetovanj bo izvedenih v partnerskem sodelovanju med Uradom RS za mladino, NA MOVIT, Mladinskim svetom Slovenije in Mrežo MaMa. Ne zamudi priložnosti, da danes sooblikuješ prihodnost mladih za naslednjih devet let!

Tukaj si lahko ogledaš okvirne datume srečanj in si rezerviraš pomembne dneve:

  • Celje: 18. marec 2022
  • Brežice: 7. april 2022
  • Trbovlje: 14. april 2022
  • Nova gorica: 15. april 2022
  • Ravne na Koroškem: 22. april 2022
  • Koper: 4. maj 2022
  • Ljutomer: 6. maj 2022
  • Maribor: 10. maj 2022
  • Postojna: 12. maj 2022
  • Novo Mesto: 16. maj 2022
  • Črnomelj: maj 2022
  • Kamnik: druga polovica septembra
Prejšnji članekFizična zasvojenost in psihična odvisnost 2. del
Naslednji članekŠtipendija Knafljeve ustanove

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.