Marjan Šarec na srečanju Nata: »Slovenija ostro obsoja ruski napad na Ukrajino«

Marjan Šarec na srečanju obrambnih ministrov zveze NATO
Marjan Šarec na srečanju obrambnih ministrov zveze NATO Foto: on nato

Minister za obrambo Marjan Šarec se je udeležil srečanja obrambnih ministrov Nata, ki je potekal v Bruslju. V ospredju razprav je bila kakopak vojna v Ukrajini, pogovarjali pa so se tudi o obrambni drži Zavezništva ter vlaganja v Nato. Istočasno so potekale tudi priprave na zgodovinski vrh v Madridu. Kaj je po prvih dneh srečanj povedal obrambni minister Marjan Šarec?

»Številni ministri smo izrazili pričakovanje, da se bosta Finska in Švedska čimprej pridružili Zavezništvu, prav vstop teh držav pa je znak, kako se je varnostna in geostrateška situacija spremenila,« je povedal minister Šarec in izpostavil pomen krepitve partnerskega sodelovanja. Tu je veliko pomena namenil predvsem sodelovanju med Evropsko unijo in zvezo NATO.

Minister za obrambo Marjan Šarec: »Če vemo, da Švedska in Finska po letih in letih nevtralnosti vstopata v zvezo Nato, potem vemo, da so se zadeve bistveno spremenile.«

Marjan Šarec je poudaril tudi pomen enotnosti in preventivnosti ukrepov zavezništva, ki nikakor ne smejo voditi k dvigu obrambnih izdatkov. »Nikakor ne nameravamo zmanjševati sredstev za obrambo, vendar bomo opravili razpravo, za kaj bodo sredstva porabljena. Ta moramo uporabiti tako, da bomo s sredstvi prispevali k izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske in kredibilnosti Slovenije znotraj Zavezništva,« je povedal.

Srečanje ministrov za obrambo članic, ki so del zveze NATO
Srečanje ministrov za obrambo članic, ki so del zveze NATO Foto: on nato

Poleg srečanja ministrov se je udeležil tudi srečanja Posvetovalne skupine za pomoč Ukrajini, ki skrbi za usklajevanje obrambne pomoči državi. »Republika Slovenija ostro obsoja ruski napad na Ukrajino in državi trdno stoji ob strani z različnimi oblikami pomoči. Tudi v prihodnosti, po koncu vojne v Ukrajini, bi lahko Slovenija s svojim znanjem in tehnologijo priskočila na pomoč pri razminiranju,« je pojasnil slovenski obrambni minister.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekPo treh letih se vrača glasbeni event: Prihaja tudi Dubioza!
Naslednji članekOdpuščen, ker je razkril, da je Googlova umetna inteligenca prepametna

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.