Nad dolge čakalne dobe v zdravstvu s pomočjo akcijskega načrta

Čakalne vrste v slovenskem zdravstvenem sistemu
Čakalne vrste v slovenskem zdravstvenem sistemu Foto: Chinnapong iz iStock

Ministrstvo za zdravje se bo tudi v tem mandatu borilo s težavo, ki jo predstavljajo čakalne dobe na zdravstvene storitve. Kot pravijo, se zavedajo, da dolge čakalne dobe povečujejo tveganje pri zdravljenju in predstavljajo breme v delovanju sistema zdravstvenega varsta. Zdaj naj bi pripravili akcijski načrt s katerim se bodo zoperstavili tem težavam in izboljšali kakovost sistema. Kako bo Ministrstvo za zdravje izboljšalo probleme v zdravstvenem sistemu?

Ministrstvo za zdravje z akcijskim načrtom proti težavam

»Na ministrstvu se zavedamo, da dolge čakalne dobe povečujejo tveganje pri zdravljenju, podaljšujejo odsotnosti z dela, kar povečuje stroške zdravljenja in predstavljajo dodatno breme za nemoteno delovanje sistema zdravstvenega varstva, tako s finančnega in organizacijskega vidika, kakor tudi gospodarskega vidika,« so zapisali na Ministrstvu za zdravje.

»Predlogi aktivnosti za izboljšanje kakovosti izmenjave podatkov v centralnem informacijskem sistemu eNaročanje – osnova za izboljšanje upravljanja in vodenje čakalnih seznamov in čakalnih dob v Republiki Sloveniji«

Pripravili so akcijski načrt, ki vključuje predloge aktivnosti za izboljšanje kakovosti izmenjave podatkov v centralnem informacijskem sistemu eNaročanje. Slednje bo osnova za izboljšanje upravljanja in vodenje čakalnih seznamov in čakalnih dob v Republiki Sloveniji. V skladu z akcijskim načrtom bo pod okriljem ministrstva predvidoma že v naslednjem tednu imenovana koordinacijska skupina pod vodstvom vršilke dolžnosti generalnega direktorja novoustanovljenega Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu dr. Alenka Kolar.

Skrajšanje čakalnih dob s pomočjo akcijskega načrta Ministrstva za zdravje
Skrajšanje čakalnih dob s pomočjo akcijskega načrta Ministrstva za zdravje Foto: EunikaSopotnicka iz iStock

Nad dolge čakalne dobe z akcijskim načrtom

Kako pa nad problem čakalnih dob? Kot navajajo pri zdravstvenem ministrstvu bo za učinkovito izvedbo ukrepov na področju čakalnih dob in čakalnih vrst bo v sistemu zdravstvenega varstva potrebno zagotoviti kakovost oziroma točnost podatkov, kar pomeni izmenjavo podatkov, ki jih beležijo izvajalci zdravstvenih storitev v lokalnih informacijskih sistemih v centralnem informacijskem sistemu eNaročanje. Poleg tega bodo ključno oziroma pomembno vlogo v procesu krajšanja čakalnih dob odigrali člani svetov javnih zdravstvenih zavodov, ki bodo pripomogli k aktivnemu spremljanju aktivnosti skrajševanja čakalnih dob.

Akcijski načrt pa predvideva še spremembo modela financiranja ter plačilo zdravstvene storitve na podlagi eNapotnice v okviru strokovno dopustne (maksimalne) čakalne dobe od začetka do zaključka zdravljenja ter pripravo ukrepov ob nespoštovanju le-te.

Celoten akcijski načrt Ministrstva za zdravje je dostopen na njihovi spletni strani.

Urednik portala Student.si

VIRMinistrstvo za zdravje
Prejšnji članekURADNO: Slovenija bo pričela odstranjevati ograjo na meji s Hrvaško
Naslednji članekZdravstveni sistem bo Vlada reševala z novim zakonom

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.