Obama izpostavil Niko Kovač kot primer razumevanja stališč

Barack Obama o Niki Kovač
Barack Obama o Niki Kovač

Bivši ameriški predsednik Barack Obama je gostoval v oddaji The Daily Show, ki jo vodi Trevor Noah. Govorila sta o demokraciji v svetu, težavah v Združenih državah Amerike in nasprotujočih idejah in mislih. Kot primer je izpostavil Niko Kovač, ustanoviteljico Inštituta 8. marec, ki se je že odzvala na to omembo.

Barack Obama o demokraciji v svetu

»Demokracija v svoji definiciji zahteva razumevanje z ljudmi, ki se s teboj ne strinjajo,« je povedal Obama kot uvod v del pogovora o vodenju države. »Del tega, kar moramo storiti je hitro ukrepanje pri principih kakovosti in predstavnosti. Vsak mora imeti svoj sedež pri mizi, obenem pa moramo najti pravo zgodbo in način za pripovedovanje le te, ki ne bo ogrozila tistih, ki niso tako odprti za hitre spremebe,« je dodal bivši predsednik.

Barack Obama je v pogovorni oddaji omenil Niko Kovač
Barack Obama je v pogovorni oddaji omenil Niko Kovač Foto: on The Daily Show

Obama o Niki Kovač in referendumu o družinskem nasilju

»V vsaki državi je ta način drugačen. Podal vam bom primer. Sodelovali smo z mlado vodjo iz Slovenije, ki je del naše mreže. Bila je zagovornica tega, da se mora nekaj storiti glede družinskega nasilja. Zakoni države niso imeli vpisanega družinskega nasilja in to je bila težava. Vodila je referendum, ki je bil sesut. Delali smo z njo in ji svetovali, da bi se pogovorila z ljudmi, ki niso glasovali v prid njenega referenduma. Odšla je v vasi s starejšimi, tradicionalnimi, verskimi in konzervativnimi prebivalkami in se pogovarjala z njimi. Ni šlo za to, da so se strinjale z družinskim nasiljem, temveč so mislile, da je ogrožen njihov način življenja. Posvojila je njihov način pripovedanja, ponovno sprožila referendum in uspela. Zato, ker je prevzela jezik in besede, ki so jim dale vedeti, da to ni tako velika sprememba življenja ampak potrditev osnovnih načel,« je povedal Barack Obama o izkušnji Nike Kovač in slovenskih prebivalk.

»Iskanje načina, da nam take reči uspejo, bo v pomoč pri končnem uspehu,« je še dodal Obama. Nika Kovač in Inštitut 8. marec pa so se na pogovorno oddajo že odzvali.

 

Celoten pogovor Baracka Obame v oddaji The Daily Show

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPornografski gigant želi preimenovati legendarno košarkarsko dvorano
Naslednji članekGlobalno segrevanje bo še vedno na rekordni ravni

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.