Premier Robert Golob ob prazniku: »Ne želimo več zidov v svojih glavah«

Premier dr. Robert Golob sredi govora na proslavi Dneva samostojnosti in enotnosti
Premier dr. Robert Golob sredi govora na proslavi Dneva samostojnosti in enotnosti Foto: Borut Živulovič on gov

Ob Dnevu samostojnosti in enotnosti je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala državna proslava. Slavnostni govorec je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob. Kaj vse je povedal slovenski premier?

Premierjev govor ob Dnevu samostojnosti in enotnosti

»Danes praznujemo dan, ko smo se skupaj odločili, da želimo živeti v svoji državi. Pa vendar se to ni zgodilo čez noč. Ta odločitev je bila sad tisočletnih prizadevanj za gradnjo dveh stebrov slovenske suverenosti. Prvi steber je vedno predstavljala demokratična ureditev družbe, v kateri smo vsi med seboj enaki. Še v času prve slovenske države Karantanije so karantanskega kneza volili neposredno – ljudstvo. In po izvolitvi so k njemu simbolično pristopili in mu primazali dve zaušnici, zato da ne bi nikoli pozabil, da je le prvi med enakimi. In ta tradicija se kar dobro ohranja skozi tisočletja, ker vsaj na moji poziciji vsak dan dobim vsaj kakšno zaušnico, da ne bi pozabil, da sem le prvi med enakimi,« je premier otvoril slavnostni govor in v odgovor prejel val nasmehov.

Spregovoril je o drugem stebru slovenske suverenosti, ki jo predstavljata kultura in slovenski jezik. Dvojina, črka in še kaj. »Tekom časa so nam vihre zgodovine odvzele demokratično družbo, nekje smo jo izgubili. Nismo pa v tem času izgubili naše kulture in našega jezika. In ravno jezik in kultura sta bila tista, zaradi katerih je slovenski narod lahko skozi zgodovino obstal. Ne bom našteval vseh zaslužnih mož in tudi žena,« je povedal.

»Danes smo se odločili, da bomo s covidom živeli kot odprta družba. Danes smo se odločili, da se bomo s to boleznijo soočili na način, da se ne bomo odpovedovali bližnjim, prijateljem in družinam. Želimo, da se lahko svobodno družimo bolezni navkljub. Ne želimo več zidov v svojih glavah,« je povedal, saj ni šlo brez covida.

Zbirka citatov iz slavnostnega govora dr. Roberta Goloba

Vse zanimive citate iz slavnostnega govora smo zbrali v prispevku Najboljši premierjevi citati ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Zaključil je tako, kot se za praznični govor spodobi – z željami.

Slovenian flag flying high over Lake Bled in Slovenia
Foto: DC_Colombia iz iStock

»Drage Slovenke, dragi Slovenci, čestitam vam ob našem skupnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti. Ker smo v najlepšem času v letu in ker verjamem, da je toplina, ki jo čutim tudi v tej dvorani, ta toplina, po kateri vsi hrepenimo, ko se bliža december, vam želim, da bi prihodnje dni preživeli v miru – tako v notranjem kot v miru družine, da bi praznike preživeli v krogu ljudi, ki so vam blizu. Da bi bili deležni neizmerne ljubezni in to ljubezen delili naprej. In želim vam tudi to, da boste vstopili v novo leto z neizmerno pozitivno energijo in obilo poguma.« Dodal je še: »Srečno Slovenija!«

Urednik portala Student.si

VIRhttps://www.gov.si/novice/2022-12-24-govor-predsednika-vlade-dr-roberta-goloba-ob-dnevu-samostojnosti-in-enotnosti/
Prejšnji članekNajboljši citati premierja Goloba ob dnevu samostojnosti
Naslednji članekZnanstveniki odkrili, česa dinozavri niso jedli

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.