Vlada RS je NVO-jem podelila več kot 140 milijonov evrov

Vlada RS je nevladnim organizacijam v letih od 2018 do 2020 podelila več kot 140 milijonov evrov
Vlada RS je nevladnim organizacijam v letih od 2018 do 2020 podelila več kot 140 milijonov evrov Foto: Maksym Kapliuk iz iStock

Vlada Republike Slovenije je na seji 5. julija sprejela poročilo o izvajanju Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023 za obdobje od leta 2018 do konca leta 2020. Na isti dopisni seji je bila seznanjena tudi s skupnim poročilom o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2020.

Kaj je bilo poročilo o izvajanju strategije?

Poročilo o izvajanju strategije v obdobju 2018–2020 obsega navedbo aktivnosti in nosilcev ukrepov, ki so bili izvedeni v tem obdobju po posameznih ciljih. Kot izhaja iz poročila, aktivnosti potekajo v skladu s časovnico, do določenih zamikov pri uresničevanju posameznih ukrepov pa je v tem obdobju prišlo tudi zaradi epidemije COVID-19.

Podatki poročila o izvajanju Strategije razvoja

Po zbranih podatkih posameznih ministrstev, vladnih služb in agencij je bilo v obdobju od leta 2018 do vključno leta 2020 objavljenih 138 javnih razpisov (54 leta 2018, 40 leta 2019 in 44 leta 2020), v katerih so bile med upravičenimi prijavitelji tudi nevladne organizacije.

  • leta 2018 je bilo nevladnim organizacijam dodeljenih 41,2 milijonov evrov sredstev,
  • leta 2019 je bilo nevladnim organizacijam dodeljenih 53,7 milijonov evrov in
  • leta 2020  je bilo nevladnim organizacijam dodeljenih 47,2 milijonov evrov.

91 javnih razpisov je bilo enoletnih (65,9 %) in 47 večletnih. Možnost predplačil je bila uporabljena v 81 javnih razpisih. Prostovoljsko delo kot lastni materialni vložek je bilo upoštevano v 58 javnih razpisih, v 46 javnih razpisih je šlo za 100 % financiranje, zato upoštevanje prostovoljskega dela kot materialnega vložka ni bilo relevantno. Upoštevanje statusa v javnem interesu, v skladu z Zakonom o nevladnih organizacijah, je bilo v 75 javnih razpisih.

Podatki prikazujejo naslavljanje ciljev javnih politik

Iz zbranih podatkov je razvidno, da vsi javni razpisi naslavljajo cilje javnih politik. Program ukrepov na področju razvoja organiziranega in kakovostnega prostovoljstva ni bil izveden v celoti. Bili so izvedeni ukrepi pri pričakovanih rezultatih povečane prepoznavnosti organiziranega prostovoljstva, za razvoj različnih oblik prostovoljstva, za kakovostno delo mentorjev prostovoljcev na vseh področjih, za spodbujanje partnerstev med prostovoljskimi organizacijami in organizacijami s prostovoljskim programom.

Iz ocene stanja glede na podatke Erarja, Ajpesa in Sursa za 2018, 2019 in 2020 izhaja, da se stanje na področju profesionalizacije in javnega financiranja NVO nekoliko izboljšuje, vendar še vedno zaostajamo za evropskim povprečjem.

Sredstva za nevladne organizacije
Sredstva za nevladne organizacije Foto: klimkin iz Pixabay

Vlada je 2018 sprejela strategijo do leta 2023

Vlada je maja 2018 sprejela Strategijo razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023. Zakon o nevladnih organizacijah določa, da mora ministrstvo, pristojno za delovanje nevladnih organizacij, predložiti Vladi RS v šestih mesecih po poteku vsakega dvoletnega obdobja poročilo o izvajanju strategije z oceno rezultatov in mnenjem Sveta Vlade Republike Slovenije za spodbujanje prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki je zadolžen za spremljanje izvajanja strategije. Poročilo je bilo predloženo vladi oktobra 2021 in januarja 2022. Ker vlada poročila takrat ni sprejela, je bilo poročilo ponovno predloženo vladi v obravnavo.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekRektor UL dr. Gregor Majdič: »Samo izmenjava oziroma privabljanje študentk, študentov iz Afrike v Evropo ni ustrezen ukrep
Naslednji članekProstovoljci opravili več kot 7 milijonov ur prostovoljnega dela

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.