Vlada sprejela popravljen družinski zakonik

girl in denim t-shirt with rainbow symbol wear backpack in summer park outdoor.
Foto: IURII KRASILNIKOV iz iStock

Državni zbor je sprejel spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. DZ je tako z 48 glasovi za in 29 proti sprejel, da lahko (med drugim) istospolna partnerja v partnerski zvezi posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Odločitev vlade o družinskem zakoniku

»S tem glasovanjem smo na nek način zaključili dolgoletna prizadevanja za izenačitev pravic istospolno usmerjenih parov. To je naposled prepoznalo tudi ustavno sodišče: ki je odločilo: nobena diskriminacija v naši družbi ni sprejemljiva. Na tem mestu izrekamo zahvale in čestitke vsem, ki ste sodelovali v tem boju skozi leta, vključujoč tudi dve referendumski bitki. Pot do tega, da je sodišče sprejelo odločitev, ki se danes zdi samoumevna, namreč nikakor ni bila samoumevna,« so zapisali pri Levici.

Spomnimo, da je Ustavno sodišče sredi junija letos odločilo, da je bila zakonska ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola je v neskladju z ustavno prepovedno diskriminacije. Takrat je odločilo tudi to, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. O tem smo pisali v prispevku Istospolni pari lahko že zdaj prijavo sklenitev zakonske zveze.

Razprava o družinskem zakoniku v Sloveniji že kar nekaj mesecev in let dviguje prah. V centru Ljubljane smo na Trgu republike spremljali tudi shode nasprotnikov. Tudi parlamentarne stranke so se hitro postavile na svojo stran in so tako poslanci SDS in NSi oporekali odločitvi sodišča in zdaj tudi vlade.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVaje s kettlebelli: Najboljše vaje s kettlebelli
Naslednji članekAli je res važno, kaj obljublja kandidat za predsednika republike?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.