Volitve 2022 – SNS: »Perspektivne učence je treba dati v posebne razrede s poudarkom na specifičnih znanjih in interesih.«

Letošnje državnozborske volitve bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022, področje urejanja položaja mladih pa predstavlja pomemben del programa vseh strank. Kako se bodo lotile reševanja problematike mladih? Spremljaj naš portal za informacije iz prve roke!

Slovenska Nacionalna Stranka je parlamentarna politična stranka, ki je bila ustanovljena leta 1991. Njen predsednik je Zmago Jelinčič Plemeniti. Stranka na državnozborskih volitvah letos kandidira sedmič.

Kaj načrtujete za širitev in višjo kvaliteto STEM (science, technology, engineering and mathematics – znanost, tehnologija, strojništvo in matematika) programov v izobraževanju?

V prvi vrsti je treba izobraževalni sistem močno preveriti in prenehati z učnimi programi na nivoju najnižjega skupnega imenovalca in programi, ki so sami sebi namen, ter jih trg ne potrebuje. Perspektivne učence je treba dati v posebne razrede s poudarkom na specifičnih znanjih in interesih, saj bomo le tako kot družba lahko dvignili dodano vrednost delavca.

Kakšne načrte imate za urejanje stanovanjske stiske mladih?

Stanovanjska politika v Sloveniji je na trenutke malce zboljena, zato zmanjkuje stanovanja za mlade, za Slovence in za pridne delovne ljudi. Vsekakor bi na seznam kandidatov, ki se jim dodeli stanovanje prednostno uvrstili Slovence, potem vse tiste, ki dejansko delajo, ne glede na državljanstvo in le če bi še kaj ostalo pa ostalim.

Kako se nameravate lotiti reševanja zaposlitvenih težav mladih (pomanjkanje pripravništev, težja zaposljivost, odhod najboljših kadrov v tujino, zakasnjene upokojitve)?

Problematika zaposlovanja mladih je zelo kompleksna. Za začetek bi upokojili vse kadre, ki so dosegli pogoje za upokojitev. Izjema so seveda kadri, ki jih delodajalec potrebuje in želi, ter si delavec dejansko želi še delati. Prav tako je nujno treba narediti nekaj v smeri pripravništva in bolj intenzivno začeti z vajeništvom. Kot država pa bomo resnično morali poskrbeti za to, da nam ne bo več izobražen, dober kader pobegnil v tujino. Po volitvah in smo prepričani, da bomo del vlade, se bomo vsekakor zavzemali za to, da se prevetri izobraževalni sistem po vsej vertikali in se na ta način na dolgi rok začne ustvarjati pogoje za dobro šolstvo, dobre službe in posledično tudi potem dovolj visoko pokojnino.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKako je anime kultura preplavila Obalo – 1. del
Naslednji članekEvropa išče inovatorje: prijavi se na razpis

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.