Transport in čiščenje
Že med postopkom pridelave se opravi veliko testov kakovosti. Kavna zrna se pakira v 60 kilogramske vreče iz jute in sisala. Zrna nato stresejo na rešeto, ki odstrani tujke. Nečistoče odstrani sesalnik, kovinske delce pa magnet. Nato se kavo shrani v silose. Zadnja selekcija se izvede z elektronskim fotografiranjem vsakega zrna posebej, na podlagi katerega se izloči fermentirano ali nezrelo zrnje.
Fun fact: Fair trade oziroma pravična trgovina je trgovinsko partnerstvo, ki si prizadeva za enakopravnost v mednarodni trgovini in zagotavlja primerne delovne pogoje za kmete, ki pridelujejo kavo.
Praženje in mletje
Načini priprave
Espresso je pripravljen tako, da se mleto kavo prelije z 20 mililitri vrele vode pod pritiskom devetih atmosfer.
Americano je podaljšan espresso z vrelo vodo v različnih razmerjih.
Kava z mlekom je shot espressa prelit s trikratno količino toplega mleka.
Capuccino je shot espressa, mleko in mlečna pena v razmerju 1:1:1.
Mocha je kava z mlekom, mlečno peno in čokoladnim sirupom.
Latte machiato se pripravi tako, da se veliki količini dobro spenjenega mleka doda shot espressa.
Machiato je espresso z dodatkom majhne količine mlečne pene. Fun fact: Prevede se kot umazana kava.
Frappe je različica latte machiata z dodanim ledom in raznimi sirupi.
Če ti je zdaj zadišala kava, si jo hitro privošči, v kafiču, s prijatelji, z družino, sam, iz avtomata na faksu ali pa doma iz džezve.
Pa še nekaj, prosim, nikoli ne naroči eKSpressa.
Novinar