Nasveti naših babic za boj proti prehladu

0

Mrzli zimski dnevi s seboj, poleg zimskih radosti, prinašajo različne nevšečnosti, med njimi tudi prehlad, gripe in viroze. V sodobnem času se v lekarnah in specializiranih trgovinah srečujemo s pripravki, tabletami in sirupi, ki nam lajšajo tegobe. Da pa bi na zdrav način oskrbeli telo in se izognili vnašanju nepotrebnih umetnih snovi in kemikalij, predstavljamo naravne pripravke, ki so jih uporabljale že naše babice.

ČAJ

Pitje čaja in toplih tekočin (na primer bistre juhe) poskrbi, da nam je toplo, kar pospešuje okrevanje, hkrati pa s tem razbremenimo ledvice in očistimo organizem. Zaradi boja z boleznijo se telo bolj poti, zato s pitjem nadomestimo izgubljeno tekočino in preprečujemo dehidracijo. Posebej priporočljiv je čaj iz kamilice, ki lajša bolečine, pomirja in sprošča pa lipov čaj, ki ublaži draženje žrela in pospešuje potenje. V večjih količinah lahko pijemo šipkov čaj, metin in melisin čaj, bezgove cvetove in podobno.

VITAMIN C

Pri prehladu in gripi je potrebno, da okrepimo imunski sistem. Najbolj učinkovit pri tem je vitamin C, ki ga v obilici najdemo v soku sveže stisnjenih limon. Zato si za hitrejšo ozdravitev večkrat dnevno pripravimo napitek iz soka ene limone, ki ga zmešamo z dvema velikima žlicama medu. Tudi med uspešno krepi imunski sistem in izboljšuje počutje. Mešanico limoninega soka in medu zalijmo s približno dvema decilitroma mlačne oziroma tople vode. Ne uporabljamo vrele vode, saj ta uniči blagodejne učinke medeno-limonine mešanice. Limonin sok in med pomirjata boleče ter razdraženo grlo. Grgranje tega pripravka bo pomorilo klice. Grlo lahko izpiramo tudi s prekuhano slano vodo.

 

ČEBULA IN MED

Čebula je naravni antibiotik, zato je uživanje pripravkov iz nje med prebolevanjem prehlada ali gripe še posebej priporočljivo. Eno veliko čebulo narežemo na manjše kose in jih prelijemo z medom, tako da je vsa čebula pokrita. Mešanico pustimo stati vsaj 12 ur, nato jo precedimo in čez dan uživamo po žličkah. Lahko ji dodamo še nekaj kapljic limoninega soka. V boju proti nadležnemu kašlju lahko pripravimo mleko, v katerega smo zmešali sok ene čebule – čebulo nasekljamo in v gazi stisnemo, da iz nje izteče tekočina.

 

ČESNOVO ŽGANJE

Preizkušen recept v boju proti prehladu in gripi je tudi uživanje česnovega žganja. Pripravimo ga tako, da v liter dobrega domačega žganja vmešamo 20 dag sesekljanega česna. Mešanico pustimo stati en teden, nato pa pri prehladu zaužijemo eno žličko vsako jutro.

 

INHALACIJE

Inhalirajmo eterična olja evkalipta, materine dušice, smreke, limone in sivke. Kapljico vsakega kapnemo v vrelo vodo, pokrijemo se z brisačo in nagnemo nad posodo. Olja delujejo antiseptično in čistijo zamašene dihalne poti.

 

GRGRANJE 

Večkratno grgranje, približno vsako 1 do 2 uri, splakne povzročitelja bolezni iz ust in žrela. Najbolje je, da uporabljamo raztopino z dezinfekcijskimi sestavinami, kot so timijan ali žajbelj. Klasika iz babičine skrinjice je grgranje s slanico iz morske soli. Enostavno raztopimo 1 čajno žličko soli v kozarcu mlačne vode in le-to nekaj minut grgramo.

 

LIZANJE

Med prehladom je treba poskrbeti, da je sluznica vlažna in deluje dezinfekcijsko. Za to so primerni izdelki z islandskim mahom, žajbljem ali timijanom.

KOPELI

Privoščimo si sproščujočo kopel z blagodejnimi dodatki eteričnih olj. Na splošno potrebuje telo med boleznijo veliko miru in počitka, da lahko ponovno pride k močem. 

OBKLADKI

Ena izmed klasik so tudi obkladki – na primer s skuto ali krompirjem. Ti stimulirajo imunski sistem in obrambne mehanizme telesa. Pri akutnih bolečinah v grlu si nadenemo mrzle obkladke, pri dalj časa trajajočih bolečinah v grlu pa tople obkladke.

Vsi predlogi za uporabo zdravil brez recepta so podani zgolj za prehlade in viroze, ki trajajo največ 3–5 dni. Pri tem moramo biti pozorni tudi na to, da se morajo v tem času izboljšati simptomi, če pa je telesna temperatura višja od 40 stopinj Celzija, komaj dihamo, smo omotični in težko požiramo, se moramo odpraviti k zdravniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši svoj komentar
Prosim vpiši ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.