Sponzorirano

Manj škodljive alkoholne pijače

Alkoholne pijače
Sponzorirano

Alkohol seveda sam po sebi ni zdrava pijača, vendar zmerno uživanje le-tega po nekaterih raziskavah lahko zdravju tudi koristi. Poskrbeti moraš le, da piješ manj škodljive vrste alkohola. Pri tem velja pravilo: vino je bolj zdravo od piva, pivo pa je bolj zdravo od mešanih pijač. Nekatere izbire so torej bolj optimalne od drugih.

Rdeče vino

Prvo mesto za manj škodljiv alkohol pripada rdečemu vinu. Ta vsebuje večjo količino železa, magnezija, kalija in antioksidante. Poleg tega je v vinu zelo malo kalorij, zato ta zavira oksidacijo LDL (slab holesterol) in zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov. Po mnenju nutricionistov pa naj bi rdeče vino pripomoglo tudi pri izgubi kilogramov, saj vsebuje snov piceatanol, ki preprečuje rast in razvoj maščobnih celic.

Kljub temu da ima nekatere zdrave učinke pa vseeno ne jemlji starega pregovora »kozarec vina na dan, odžene zdravnika stran« preveč resno 😉.

Šampanjec

Vrsta grozdja, ki se uporablja za pripravo šampanjca, vsebuje veliko fenolnih spojin in antioksidantov, ki krepijo možgane in spomin. Zlata kapljica pa naj bi, glede na raziskave, poskrbela tudi za zdravje srca, učvrstila kožo in zaradi velike količine cinka, izboljšala razpoloženje.

Tekila

Tekila je močna alkoholna pijača (vsebuje do 40 % alkohola), ki jo pridobivajo iz fermentiranega soka modre agave. Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da tekila poveča absorpcijo kalcija in izboljša zdravje kosti. Gre pa tudi za nizkokalorično pijačo, ki ima manj sladkorja in jo telo lažje presnovi. Nutricionisti svetujejo samostojno pitje tekile ali pa v kombinaciji z gazirano vodo in rezino limete, saj vsebuje naravno prisotne sladkorje.

Viski

Tudi viski, podobno kot rdeče vino, vsebuje veliko število antioksidantov, ki naj bi pripomogli k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni. Viski ima približno enako količino kalorij kot džin in vodka, a je le-ta bolj okusen. Seveda ima tudi negativne učinke, zato ga je treba pravilno dozirati. Paziti pa je treba tudi na mešanje viskija s sladkimi pijačami, saj te uničijo namen.

Bloody Mary

Marsikdo pozna koktejl Bloody Mary, a le redki so mu dali zares priložnost. Gre za najmanj škodljivo izbiro alkoholne mešane pijače, ki vsebuje vodko, paradižnikov sok, vorčestersko omako, tabasko, zeleno, sol in poper). Ima zelo malo kalorij in je sestavljen iz zdravih sestavin. Obožuje jo tudi Brad Pitt v Tarantinovem filmu Once Upon a Time in Hollywood.

Pa še obvezen disclaimer: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju.

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version