Spomladansko prebujenje s sezonsko superhrano

0

Po dolgi hladni zimi prinese pomlad bogastvo sadja in zelenjave. Z domačimi superživili si okrepimo imunski sistem, pripomoremo k boljšemu splošnemu počutju in preženemo spomladanske nevšečnosti.

 

Superhrana

Med superživila uvrščajo strokovnjaki razna semena, oreške, sadje, zelena živila, zelišča, nekatera živila živalskega izvora (na primer losos), alge, matični mleček in drugo. Ta tako imenovana superhrana ima obilo koristnih vplivov na naše zdravje in preprečuje številne bolezni, ki so posledica nezdravega načina življenja.

 

Sezonska živila, ki jih je priporočljivo uživati v tem letnem času

Pa poglejmo nekatera pomladna superživila. Prva je mlada čebula, ki nudi našemu telesu številne hranilne snovi. Bogata je z antioksidantom kvercetinom, ki deluje kot antihistaminik. Znižuje krvni tlak, ščiti pred srčnimi obolenji in velja za eno najmočnejših protirakavih snovi. Pomaga tudi pri izgubljanju odvečnih kilogramov, saj vsebuje alicin, ki spodbuja sitost.

Spomladi se začenja sezona belušev, nizkokalorične zelenjave, ki je prava zakladnica mineralnih snovi, vlaknin in vitaminov. So odličen vir folne kisline, v njih so vitamini A, K, B, C in E, železo, baker, mangan, kalij, holin, cink, magnezij in selen. Zaradi velikih količin inulina pomagajo pri zaprtju in prebavnih težavah.

Ne smemo pozabiti jagod, ki so odličen vir folne kisline in vitamina C, vsebujejo pa tudi rastlinske fenole, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek raka in bolezni srca. Jagode veljajo za eno najboljših živil za zdravje srca in ožilja. Tudi jagode pomagajo pri izgubi teže, saj imajo nizko energijsko vrednost, pospešujejo presnovo in zmanjšujejo apetit.

 

Vsestranske koprive

Spomladi poženejo znova koprive. Najboljši čas za nabiranje in uživanje je zato ravno spomladi. Uporabimo jih lahko sveže, posušimo, pri kuhi, za solate, pripravo polivk in drugo. Dario Cortese priporoča, da vršiček rastline z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo, liste nekajkrat pogladimo na spodnji strani v smeri vrha, nato pa koprivo povaljamo med dlanema. Na ta način ne peče. Pri kuhanju vode, v kateri so se kuhale, ne odlijemo, saj je bogata z rudninskimi snovmi. Že babice so cenile koprivni čaj iz posušenih ali svežih kopriv, ki velja za učinkovitega, enostavnega odganjalca pomladne utrujenosti in nerazpoloženja. Učinkuje pa tudi pri vneti ustni votlini, angini, preveliki količini sladkorja v krvi in aftah.

 

Regrat, prava bomba vitaminov

Regrat, prava vitaminska bomba in izjemen vir rudnin, je splošno krepčilo, ki spodbuja delovanje jeter in drugih žlez, pripomore k boljši prebavi in presnovi ter pospešuje razstrupljanje. Po zaspani, utrujajoči zimi dobesedno okrepi telo. Liste uporabljamo z raznimi dodatki za solato. Starejši listi so nekoliko bolj grenki in trdi. Uporabljamo ga tudi za pripravo juh, omak in sveže stisnjenih zelenjavnih sokov ali smoothijev, kot polivko za testenine in drugo. Uporabimo lahko tudi neodprte socvetne popke, ki jih lahko jemo surove, v solati, vložimo v kis, skuhamo in zabelimo. 

 

Nad pomladne alergije z vitaminom C

Pomlad je tudi čas raznih alergij s kihanjem, zamašenim nosom, srbečimi očmi, nahodom, utrujenostjo. Alergija je preobčutljivost imunskega sistema, ko je oseba preveč občutljiva na snovi, ki jih drugi normalno prenesejo. Spomladi so pogoste blage alergije, ki povzročajo rdeče oči, srbenje in izcedek iz nosu, ekceme in druge nevšečnosti. Te simptome lahko zmanjšamo z vitaminom C, ki krepi imunski sistem. Najdemo ga v citrusih, črnem ribezu, ohrovtu, rdeči in zeleni papriki, brokoliju, vodni kreši, cvetači, peteršilju, zelju, zeleni, špinači, breskvah, beluših, melonah, čebuli, fižolu, grahu. Alergijske odzive zavira tudi kvercetin, ki ga najdemo v agrumih, čebuli, česnu, jabolkih, paradižniku, brokoliju, solati, stročnicah, jagodah in vinu.

Alergije pa omilijo tudi nenasičene maščobne kisline omega 3.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši svoj komentar
Prosim vpiši ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.