Miti in resnice o sladkorju

Sladkor te zasvoji prej kot mamila: MIT

Kljub slavni študiji, v kateri so podgane raje izbrale sladkor kot kokain, sladkor ni najhujša droga na planetu. Rezultati te raziskave so lahko tudi posledica dejstva, da so podganam dali čisti sladkor z veliko energijsko gostoto, ki ga ljudje le redko uživamo. Drugi poskusi na ljudeh so namreč pokazali, da je glavni krivec za stanje, ki spominja na odvisnost od hrane, njena energijska gostota. 30 odstotkov sodelujočih v raziskavi se je težko uprlo slani in mastni hrani, 25 odstotkov sladkim in mastnim živilom, le 5 odstotkov ljudi pa je pogrešalo sladkarije z malo maščobami.Žlica z belim sladkorjem in injekcijska igla

Pri uživanju sadja moraš biti zelo pozoren zaradi velike vsebnosti sladkorja: MIT

Se izogibaš sadja, ker vsebuje preveč sladkorja? Strah je odveč! V raziskavi, ki je spremljala telesno težo in prehranjevalne navade več kot 18.000 žensk, so ugotovili, da uživanje sadja za 13 odstotkov zniža tveganje za prekomerno težo. Sadje namreč poleg sladkorja vsebuje tudi vlaknine, vodo, antioksidante in druge hranilne snovi, ki pozitivno vplivajo na prebavo in presnovo. Glede na količino kalorij je sadje relativno nasitno, predvsem v primerjavi s slaščicami, ki po navadi vzbujajo željo po dodatni porciji.Dve posodici v obliki srca, v katerih je sadje (narezan kivi, melona, jagode, grozdje in maline)

Če uživaš preveč sladkarij, boš dobil sladkorno bolezen: MIT in RESNICA

Trden dokaz o neposredni povezavi med uživanjem sladkorja in razvojem sladkorne bolezni ne obstaja. Vseeno pa prekomerno uživanje sladkorja lahko posredno vodi v sladkorno bolezen tipa 2, pri kateri telo izgubi sposobnost izločanja inzulina. Glavni vzrok bolezni je namreč nezdrav način življenja. Izsledki raziskave kažejo, da pitje sladkih pijač lahko poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni za 30 odstotkov, a je tveganje bistveno nižje ob ustreznem indeksu telesne mase (ITM). Najverjetneje je torej debelost pomembnejša pri razvoju sladkorne bolezni kot sama količina zaužitega sladkorja. Poleg tega je zanimivo, da vsakodnevno uživanje sadja lahko zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni za 12 odstotkov.Posodica s sladkorjem, poleg je merilnik krvnega sladkorja

Prejšnji članekDekle! Morda je OnlyFans pravi zate
Naslednji članekNovo upanje za tablete, ki jih lahko zaužijemo le enkrat na teden

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.