Obožujemo Ghee!

Ghee maslo ni novodobna pogruntavščina. Poznamo ga že več kot 3500 let.

Gre za prečiščeno maslo, lahko mu rečemo tudi kuhano. S posebnim procesom kuhanja Oh em Gheenavadnega masla in obdelovanja pod pritiskom se izloči voda. Končni izdelek ima visoko vsebnost maščob, pogosto nad 99 %. Tako predelano Ghee maslo ima rok trajanja precej dlje kot navadno maslo z 80 % maščob. Ob primernih pogojih je uporaben tudi do 8 mesecev. Super za študentsko kuhanje, ane?

Poleg podaljšane obstojnosti se Ghee ponaša tudi s pozitivnimi učinki na človeški organizem: je lažje prebavljiv, izboljša splošno počutje, uravnava nivo želodčne kisline, vsebuje HDL (dobri) holesterol, v kombinaciji z zelišči ga lahko uporabljamo za hitrejše celjenje ran in opeklin.

testenine

Okus Ghee masla je bogat, rahlo oreškast. Uporabiš ga lahko za peko, saj je toplotno obstojen do 250°C. Posebej priporočljiv je za pripravo krhkega testa, saj je bolj voljno in krhko kot iz navadnega masla.

 

Ideja: Ghee maslo dodaj k testeninam ali rižu. Poda se tudi h kuhani zelenjavi, različnim namazom pa doda bogato teksturo.

Preprost Ghee krompirček

Krompir skuhaj do mehkega v slani vodi. Odcedi, olupi, nareži na kocke. V posodi zmešaj zmehčan Ghee, sol, poper, limonin sok in baziliko. Lahko dodaš še kakšno začimbo po svojem okusu. Masleni namaz po kepicah nadevaj po vročem krompirju. Enjoy!

I am hungry!

Prejšnji članekTop fitnes youtuberji
Naslednji članekTop 5 kotičkov Maribora

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.