Prijetna ohladitev s pravim indijskim lassijem

Lassi je izredno priljubljen indijski napitek, narejen na osnovi jogurta, ki mu po želji dodajamo še mleko in začimbe. Zaradi vsebnosti jogurta se pijača dobro prileže k pikantni hrani, značilni za Indijo. Poznamo več vrst lassija. Originalna različica pijače je slana brez posebnih dodatkov. Ponekod v pijačo dodajo tudi ščepec kuhinjske soli. Sladki lassi poleg osnovnih sestavin vsebuje še veliko sladkorja, precej razširjena pa je tudi priprava sadnega lassija.

Zaradi njegovega posebnega statusa in blagodejnih učinkov na zdravje v indijski kulinariki sadni lassi najpogosteje pripravljajo v kombinaciji z mangom. Receptura je povsem odvisna od okusa, saj lahko sadni lassi pripraviš iz poljubne vrste sadja. Če iščeš idejo za hiter in osvežilen zajtrk ali malico, je lassi pravi odgovor zate. Potrebnih je le nekaj sestavin in zelo malo dela, zato ga zlahka pripraviš tudi v svoji študentski kuhinji. Prijetno osvežujoč sadni napitek bo vsaj nekoliko pregnal vročino poletnih dni.

Mangov lassi. Foto: Silk.com
Mangov lassi. Foto: Silk.com

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 zrela manga
  • 500 ml navadnega jogurta
  • 50 g sladkorja
  • začimbe po okusu

Priprava:

Mango operi, olupi in nareži na rezine. Uporabiš lahko katerikoli drug sadež, pomembno pa je, da je zrel in sočen. Še zlasti primerne za pripravo lassija so breskve, lubenica ali kivi.

Sadje skupaj s preostalimi sestavinami z multipraktikom ali paličnim mešalnikom zmešaj v gladko zmes. Količino posamezne sestavine lahko sproti prilagajaš, da dosežeš želeno gostoto. Za redčenje pregostega napitka lahko uporabiš ohlajeno gazirano vodo, zaradi česar bo lassi še bolj osvežujoč.

Pripravljen lassi svojim cimrom serviraj v ohlajenih kozarcih z dodanimi kockami ledu. Po želji posuj z začimbami.

Še namig: za pravi pridih Indije se prepusti čarom začimb. Med sestavine dodaj nekoliko zmletega kardamoma, žafrana ali mete. Eksperimentiraj z dodatki in ustvari svoj najljubši okus.

Prejšnji članekGlasuj za naj planinsko kočo 2018
Naslednji članekZ e-Nefiksom do zaposlitve – PROJEKT NZR

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.