Študent kuha: Kaše so »in«, a kako jih skuham?

Porridge Bowl With Fresh Summer Berries In Bowl. Clean Eating Dieting Concept. Oatmeal With Berries
Foto: Arx0nt iz iStock

Žita, kot so oves, proso, ječmen, ajda in rž smo Slovenci kuhali že od nekdaj. Ne le ker so bila dostopna, temveč tudi zaradi svojih mnogih koristi. Polna so vlaknin in hranil, med drugim pospešujejo prebavo. Zato ne čudi, da so popularna tudi med mladimi.

Pripravili smo osnovne napotke za kuhanje kaše iz prosa, ovsenih kosmičev in ajde ter nekaj idej za recepte.

Prosena kaša

Prosena kaša je lahko samostojna jed, priloga ali sestavina sladkih in slanih jedi.

Osnovna priprava prosene kaše je relativno hitra. Najprej jo s pomočjo cedila dobro spereš. Tako odstraniš maščobo z ovojnice in preprečiš, da bi bila kuhana kaša grenka.

Proso streseš v vrelo vodo. Če ga kuhaš za prilogo, naj bo razmerje z vodo 1:2, če pa želiš kašo kot obrok, naj bo razmerje 1:3. Kuhaš približno 15 minut, nato odstaviš s štedilnika, pokriješ in pustiš nekaj minut.

1. Enostavna sladka prosena kaša za zajtrk

Vodi, v kateri kuhaš kašo, dodaš (rastlinsko) mleko in poljubne začimbe, npr. cimet. Ko je kaša skuhana, vanjo primešaš sveže gozdno sadje, banano, oreščke, kakav ali druge poljubne dodatke.

2. Zelenjavna prosena kaša za kosilo

Popečeš čebulo, por ali česen. Dodaš poljubno zelenjavo, npr. bučko, papriko in korenje. Ko je zelenjava prepražena, dodaš proso, vodo in pokriješ. Kuhaš na nižjem ognju 15 minut.

Millet porridge in the bowl. toning. selective focus
Foto: nata_vkusidey iz iStock

Ovsena kaša

Ovsene kosmiče daš v kozico in jih prekriješ z (rastlinskim) mlekom. Lahko jih kuhaš tudi v vodi, a moraš nato z drugimi sestavinami dodati okus. Približno razmerje je ena velika žlica kosmičev na deciliter tekočine.

Kosmiče kuhaš na srednjem ognju, da se zmehčajo. Redno mešaš. Kuhaš približno 10 minut, da se kaša zgosti.

1. Čokoladna kaša z gozdnimi sadeži

Ovseno kašo skuhaš po osnovnem receptu. Ko je na krožniku, vanjo vmešaš žlico kakava in dodaš poljubne gozdne sadeže – lahko tudi zmrznjene, saj jih bo topla kaša odtalila.

2. Ovsena kaša z banano, cimetom in jabolki

Ko se kuha ovsena kaša, v ponvi prepražiš koščke jabolka. V skuhano kašo primešaš žličko cimeta in pretlačeno banano, koščke jabolka pa postaviš na vrh.

Delicious healthy breakfast. Oatmeal with banana, apple, nuts and cinnamon on a light gray background, top view
Foto: OlgaLepeshkina iz iStock

Ajdova kaša

Ajda je tako kot proso lahko kot kaša samostojna jed, lahko je priloga ali sestavina sladkih in slanih jedi.

Ajdo najprej opereš v cedilu. Kuhaš jo v vodi v razmerju 1:2. Na srednji temperaturi naj rahlo vre približno 15-20 minut.

1. Ajdova kaša z zelenjavo in jurčki

Prepražiš čebulo, poljubno zelenjavo in na kose narezane jurčke. Dodaš ajdovo kašo, vse skupaj pražiš in začiniš. Zaliješ z vodo, ki naj je bo približno dvakrat več od kaše. Na srednji temperaturi dušiš približno 15 minut, dokler kaša ni mehka.

2. Ajdova kaša s cimetom in jabolki

Kašo skuhaš v mleku, v katerega dodaš ščepec soli in cimeta. Koščke jabolka prepražiš in dušiš 10 minut ter začiniš s cimetom. V kuhano kašo primešaš malo masla in dodaš jabolka.

Buckwheat porridge with apples, cranberries and honey
Foto: Solnuha iz iStock
Prejšnji članekKorak bližje pomlajevanju tkiva
Naslednji članekSpoznaj najboljše vire rastlinskih beljakovin!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.