Kalčki recepti: Trije zdravi recepti z rastlinskimi kalčki

Recept kalčki, ki vas bodo navdušili
Recept kalčki, ki vas bodo navdušili Foto: Helin Loik-Tomson iz iStock

Za vključitev sveže zelenjave v vsakdanjo prehrano je v zadnjem  času postala priljubljena tako imenovana mikro zelenjava. Sem spadajo predvsem rastlinski kalčki, ki jih enostavno lahko pridelaš v svoji sobi. Z njimi lahko popestriš številne jedi in jim dodaš nekaj svežine. Preizkusi spodnje tri recepte za zdrave in uravnotežene jedi s kalčki. Recepti za odlične jedi so tu!

3Veganski sendvič s humusom in kalčki

sandwich, snack, eating

Na rezino kruha namaži humus. Če ti nisi ljubitelj humusa, lahko eksperimentiraš tudi s pestom, avokadovim namazom ali drugimi namazi. Na drugo rezino kruha položi sveže liste solate in rezine paradižnika. Na vrh dodaj še rastlinske kalčke. Po okusu začini s ščepcem soli in sveže mletim poprom.

Sendvič s kalčki je odlična izbira za zdrav in osvežilen obrok, ki ga lahko vzameš na pot ali faks, ko nimaš časa za topel obrok. Kalčki vsebujejo veliko hranilnih snovi, vlaknin in antioksidantov, ki bodo poskrbeli za dobro počutje in energijo. Polnozrnat kruh pa bo poskrbel za vnos vlaknin in te s tem nasitil za dlje časa. Sestavine lahko prilagajaš svojemu okusu in dodaš avokado, kumaro ali čebulo.

2Solata s kalčki in pečeno zelenjavo

healthy sprout salad with mung bean sprout,chopped onion,tomato and boiled potato.

Pečico segrej na 200 °C. Sezonsko zelenjavo (na primer papriko, jajčevec in bučko) položi na pekač, prelij z oljčnim oljem ter začini s soljo in poprom. Zelenjava naj se peče približno 20 do 25 minut oziroma dokler ne postane mehka in zlato rjava. Medtem v veliki skledi zmešaj mešanico sveže solate in rastlinske kalčke. Pečeno zelenjavo postavi na pult za nekaj minut, da se malenkost ohladi. Nato jo dodaj v solato ter prelij z dodatnim oljčnim oljem, kisom, soljo in poprom po okusu. Dobro premešaj in uživaj.

Lahko je odlična priloga kosilu ali pa lahek samostojen obrok (v tem primeru lahko po želji dodaš še nekaj pečenih piščančjih prsi kot vir beljakovin). Solata je najboljša takoj, ko je zelenjava še topla. Seveda jo lahko uživaš tudi hladno in je tako kot sendvič lahko primeren obrok, ki ga vzameš s seboj. Pri tem je dobro, da kis, olje, sol in poper zmešaš v manjši posodici ali kozarcu za vlaganje in na solato dodaš tik pred zaužitjem.

1Veganski wrap s kalčki

Vegan tortilla wraps with tofu, cucumber, carrots and avocados.
Foto: vaaseenaa iz iStock

Na sredino tortilje namaži humus in dodaj sveže rastlinske kalčke ter narezano zelenjavo po izbiri (uporabiš lahko korenje, rdečo papriko in kumaro, dodaš lahko še avokado). Začini s svežimi zelišči, soljo in poprom po okusu. Različne okuse lahko dosežeš s peteršiljem, koriandrom in baziliko. Pokapaj z limoninim sokom in zavij svoj wrap. Precej preprost in okusen recept s kalčki!

Wrap si lahko privoščiš takoj ali pa ga zaviješ v folijo in prihraniš za kasneje. Zaradi sveže zelenjave je sočen in svež, poleg tega pa tudi zdrav. Če se ne izogibaš mesu, lahko dodaš popečena piščančja prsa ali konzervirano tuno. V tem primeru wrap seveda ni več veganski.

Prejšnji članekBrezčasnost v črno-beli fotografiji Petra Lindbergh
Naslednji članekLiber.ac 2023 bo potekal »Brez dlake na jeziku«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.