Bo ljubljanski maraton letos potekal?

Prijave na letošnji ljubljanski maraton so še vedno odprte, a dokončna odločitev o izvedbi tekaške prireditve še vedno ni znana. Objavljena bo najpozneje 10. septembra 2020. Cena, 40 evrov, bo ostala prav do konca prijav (30. 9.) zaradi razmer enaka, a na spletni strani ljubljanskega maratona tekače opozarjajo, naj s plačilom še počakajo, dokler situacija ne bo povsem jasna.

Le še 46 dni …

… do datuma, ki je bil določen za največji tekaški dogodek v Sloveniji: dan, ko bodo Ljubljano preplavili tekaški navdušenci, naj bi bil 25. oktober 2020.

tekači na maratonu
Datum, rezerviran za ljubljanski maraton, je 25. oktober.

Obstajajo pa štiri različne možnosti za izvedbo dogodka, ena izmed njih je, v primeru najslabše epidemiološke slike, kar virtualna: udeleženci bi si naložili aplikacijo in dobili navodila za tek.

Vendar si organizatorji in tekmovalci močno želijo pravega maratona v živo, pa čeprav v manjšem obsegu in s strogimi zdravstvenimi ukrepi. O izvedbi bo dokončno odločil NIJZ glede na takratno epidemiološko situacijo.

Spremenjene razmere narekujejo nekatere spremembe

V primeru, da bo maraton izveden, bodo potrebne nekatere organizacijske spremembe. Krog proge bo najverjetneje nekoliko krajši, tekači ga bodo morali zato preteči večkrat kot je bilo običajno. Ukrepi narekujejo tudi obvezno nošenje maske pred maratonom in po končanem teku (vmes seveda ne), v startu pa bo med tekači predvidena tudi večja vmesna razdalja. Tudi maksimalno število prijavljenih tekačev bo strogo omejeno.

V Sloveniji in po svetu so zaradi pandemije sicer odpadle že številne tekaške prireditve.

Številne discipline

Maraton
Na ljubljanskem maratonu poteka več tekaških disciplin.

Vsakoletno na ljubljanskem tekaškem dogodku poteka več različnih tekov in te organizatorji zaenkrat načrtujejo tudi letos. Najslavnejši je vsekakor maraton dolžine 42.195 km, polmaraton, dolg 21.098 km, tekmovalci pa lahko tekmujejo tudi na 10-kilometrskem teku. Poleg teh so discipline tudi za mlajše, ki se lahko preizkusijo v teku na 200, 600, 1800 ali 3150 metrov, za tiste, ki se želijo ob teku zabavati, pa še nekaj več kot 3-kilometrski FUN tek.

Prijava na teke je še vedno možna na povezavi.

Še nekaj zgodovine

Ljubljanski maraton poteka že vse od leta 1996 in ni bil doslej odpovedan še nikoli. Lepega nedeljskega jutra, 27. oktobra 1996, so ceste Ljubljane prvič zavzeli tekači, ki jih je bilo skupaj 673. Na prvem ljubljanskem maratonu je slavil Slovenec, Roman Kejžar, tudi udeleženec olimpijskih iger leta 2000, 2004 in 2008.

V moški konkurenci imamo Slovenci kar nekaj herojev, ki so 42-kilometrski ali 21-kilometrski tek pretekli prav vsakič: doslej 24-krat. Pet tekačev je se je še vsakič udeležilo maratona in pet polmaratona.

Oglej si start maratona iz leta 2018:

 

Lanskoletne zvezde

Lansko leto je na najdaljši razdalji slavil Gezahegn Woldaregay Kelkile iz Kenije, med Slovenci je bil prvi Primož Kobe s časom 2:29:53. Tudi v ženski konkurenci je bila prva Kenijka, Chepkirui Kitur Bornes, med Slovenkami pa Saša Pisk (2:56:50).

V polmaratonu je slavil slovenski atlet Mitja Krevs in v ženski konkurenci Neja Krišnar.

Med tekači so lansko leto večino tekmovalcev predstavljali Slovenci, dobra četrtina pa jih je prišla iz tujine: med njimi so bili tekači iz več kot 25 tujih držav, največ jih je bilo iz Hrvaške, Srbije, Italije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Nemčije in Velik Britanije. Letos bo tujcev najverjetneje manj – če maraton sploh bo potekal.

Prejšnji članekNove priljubljene mobilne igre v trgovini AppGallery
Naslednji članekIndigo: »Vsak, ki vzame mojo zbirko v roke, je moj kritik … « pravi pesnica Sara Kager

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.