Minimoto Open – Slovenja vas 2021 – prekletstvo se nadaljuje

Slovenja vas, 16. 5. 2021 – Tudi letos je prva dirka državnega prvenstva za minimoto potekala v Slovenji vasi. Vendar sem letos tekmoval v novi, recimo temu kraljevski kategoriji minimota, v kategoriji Open. In da stvar ne bi bila prelahka, naj vam povem, da je to tudi kategorija mojega učitelja, petkratnega državnega prvaka, dobitnika kristalne čelade in leta 2017 evropskega prvaka za kategorijo minimoto Open, Jana Poropata.

Sobotni trening

Vikend je bil nepredvidljiv, že v soboto smo hodili okoli z očmi uprtimi v nebo, saj je bilo vreme muhasto. Prvič nas je z dirkališča prepodila kratkotrajna poha takoj po kosilu, prav pošteno pa se je ulilo okoli štirih popoldne. Par drznih dirkačev je vseeno dirkalo tudi v dežju, saj smo se vsi bali, da bo nedeljska dirka mokra.

Slovenja vas 2021 minimoto - motor pripravljen na dežno dirko
Ready to rain.

V nedeljo zjutraj je bila steza še mokra, vendar ne dovolj mokra za dežne gume. Dežna guma je zelo mehka guma, saj mora biti oprijem na mokri podlagi zares dober. Če torej gremo na stezo, ko je ta že skoraj skuha, visoke temperature gume uničijo.

Nedeljska dirka

Kvalifikacije smo vozili že v suhem vremenu. Kot po pričakovanjih, je prvo mesto zasedel Jan Poropat. Drugi je bil Andraž Osenk Drčar, tretje mesto pa je bilo moje. Tako kot lani, sem imel tudi letos v Slovenji vasi tehnične težave z motociklom. Prve težave so se pokazale prav na kvalifikaciji, vendar sem vseeno upal, da bom dirko izpeljal do konca.

Po ogrevalnem krogu je na startnem mestu 1 moj učitelj dvignil roko, kar je pomenilo, da je nekaj narobe. Žal težave ni bilo mogoče rešiti in se zato ni mogel udeležiti dirke. Bil sem žalosten, saj sem najin prvi uradni spopad pričakoval z velikim navdušenjem. Jaz sem tako startal drugi in nekje na sredini dirke sem prehitel Andraža, ki je do tedaj vodil. Z velikim veseljem sem zmagal svojo prvo dirko v kategoriji minimoto Open in upal, da bo dirka v Slovenji vasi v sezoni 2021 zame potekala brez tehničnih zapletov.

Slovenja vas 2021 - First victory in minimoto Open

Žal ni bilo tako. To sem spoznal že po ogrevanem krogu druge dirke. Ko sem prišel na startno mesto se mi je motor ugasnil. Slabo znamenje. Tudi po startu sem imel probleme in že kmalu me je prehitel Valter Poropat. Nisem hotel popustiti in sem vozil kot znam, zato sem Valterja uspel ponovno prehiteti, vendar mi je v osmem krogu odpovedal motor. Prekletstvo Slovenje vasi se torej nadaljuje. Edina tolažba je bila ta, da je Jan dirko zmagal.

Po prvem krogu državnega prvenstva imava tako z Janom Poropatom vsak po eno zmago, ki pa vseeno ni zadostovala, da bi stala na stopničkah. V minimotu kategorija Open so v Slovenji vasi stopničke pripadale slednjim dirkačem:

  1. Andraž Osenk Drčar
  2. Valter Poropat
  3. Edo Stare

Čestitke dirkačem na stopničkah, čeprav nama je z Janom današnja nesreča dala le še več zagona za naslednje dirke. In kot so mi danes rekli … slab začetek, dober konec. In prva priložnost za revanš bo že 30. maja v Vrtojbi!

Slovenja vas 2021 minimoto - Tadej in Jan
Tekmeca? Na stezi. Prijatelja? Vedno!

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Prejšnji članekPametne ure in merilci utripa ne bodo več potrebovali baterij
Naslednji članekGibanje Za pitno vodo zbralo potrebne podpise za referendum o zakonu o vodah

Tadej Maver Guštin je perspektiven minimoto dirkač, kateremu je ponosni sponzor revija Študent.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.