Umrl je Bill Russell, eden najboljših košarkarjev vseh časov

Poslovil se je Bill Russell
Foto: on nba

Zadnji dan julija je žalosten dan za šport in košarko. V 88. letu starosti je umrl Bill Russell, eden izmed najboljših in najbolj znanih košarkarjev vseh časov. Med leti 1954 in 1969 je igral v ligi NBA in bil eden izmed ključnih členov za prepoznavnost in priljubljenost košarke ter lige same. Svet košarke žaluje za enim izmed največjih vseh časov.

Bill Russell je bil eden največjih vseh časov

Zapuščina, ki jo je za seboj pustil Bill Russell je neskončna. Že samo njegove nagrade – 11x prvak lige NBA, 5x MVP lige, 12x All-Star, 2x NCAA prvak, 2x NBA prvak kot trener – so izjemne. Kot pa je tudi sam že večkrat povedal, so bili njegovi največji uspehi storjeni izven košarkarskih igrišč. Russell je bil velik borec za človekove pravice, borec proti nepravičnosti in navdih mnogim po svetu.

Brez Billa Russella ne bi bilo lige NBA kot je poznamo, košarka pa bi bila brez njega veliko manj kot je. Svet košarke se bo v naslednjih dneh in naslednji sezoni poklonil enemu največjih košarkarjev in enemu največjih športnikov vseh časov.

Bill Russell je oral ledino v ligi NBA, ki brez njega ne bi bila taka, kot je
Bill Russell je oral ledino v ligi NBA, ki brez njega ne bi bila taka, kot je Foto: on nba

Od Billa Russella se je že poslovila liga NBA

»Bill Russell je bil največji prvak v vsej zgodovini ekipnih športov. Nešteto nagrad v njegovi pisani karieri z Boston Celticsi – vključno z 11 naslovi prvaka lige in 5 MVP nagrad – je le kos njegove zapuščine v naši ligi in družbi. Bill je stal za veliko večjimi stvarmi kot je šport: vrednote enakoporavnosti spoštovanja in vključenosti je zapečatil v DNK naše lige. Na vrhuncu svoje šortne kariere je bil Bill vesten borec za človekove pravice, predstavljal pa je navdih naslednjih generacijam, ki so mu sledile,« je povedal komisar lige NBA Adam Silver.

»Njegov vpliv v ligi NBA bomo čutili za vedno. Izrekamo iskreno sožalje njegovi ženi Jeannine, njegovi družini in številnim prijateljem,« je v imenu lige NBA zaključil Adam Silver.

Bill Russell, počivajte v miru.

Bill Russell je za seboj pustil zapuščino, ki ji ni para
Bill Russell je za seboj pustil zapuščino, ki ji ni para Foto: on nba

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekViteški turnir je nadaljevanje vredno svojega naziva
Naslednji članekIstrska vinska kraljica Nika Glavina: »Vino je umetnost in tako ga moraš tudi doživljati«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.