Vedno več pozivov k bojkotu svetovnega prvenstva v Katarju

Že od vsega začetka, ko je Fifa (mednarodna nogometna federacija) oznanila, da bo nogometno svetovno prvenstvo 2022 v Katarju, so na udaru kritik. Bližnjevzhodna država ne slovi kot leglo nogometa, čeprav od tam prihajata lastnika Manchester Citya in Paris Saint-Germaina. Organizacija nogometnega svetovnega prvenstva je tudi na udaru zaradi obtožb zoper korupcije, kršenja osnovnih človekovih pravic delavcev in poletnega termina prvenstva pod žgočim katarskim soncem. Takratnji predsednik Fife, Sepp Blatter, je dva meseca po objavi gostitelja priznal, da je šlo za skrivno dogovarjanje s Katarjem.

Britanski šaljivec, Simon Brodkin, je takratnemu šefu Fife na eni izmed novinarskih konferenc celo vrgel denar.

Predenj je Katar uradno izvedel, da bo gostil prvenstvo, je v Katarju živelo in delalo 1,8 milijona ljudi. Danes ta država šteje približno 2,8 milijona ljudi. Ti delavci so v sodobni obliki suženjstva. Katar je opozoril, da so opravili delovne reforme, vključno s končanjem izkoriščevalskega sistema kafala, kjer delavci brez soglasja delodajalcev ne morejo zamenjati službe in obljubo o večjih spremebah v prihodnosti.

Vendar država s svojo infrastukturo nikakor ni bila pripravljena na organizacijo enega največjih športnih dogodkov na svetu. Pri gradnji nove infrastrukture za svetovno prvenstvo v Katarju je do zdaj po podatkih Guardiana umrlo 6500 migrantov iz Indije, Nepala, Bangladeša in Šrilanke.

Delavci delajo v nemogočih razmerah
vir: Quora

Bo Danska bojkotirala prvenstvo?

Danski parlament pa je decembra prejel peticijo, da bi državna nogometna reprezentanca bojkotirala prihajajoče svetovno prvenstvo. Razlogi so bili slabe razmere na področju človekovih pravic in korupcija Fife. Peticija navaja, da pobudniki ne verjamejo, da bi demokratični državi, kot je Danska, ki si prizadeva izpolnjevati globalne človekove pravice, lahko koristilo, če bodo nekateri najpomembnejši športni igralci v državi sodelovali v zaključku tekmovanja v državi, kakršna je Katar.

Če do 8. junija peticija dobi 50.000 podpisov, bo po danski zakonodaji o udeležbi na prvenstvu moral razpravljati parlament.

Banka, ki sponzorira opremo za treninge danske ekipe, Arbejdernes Landsbank, pravi, da ne želi biti povezana s turnirjem.

Poslanec Karsen Honge je za The Independent zatrdil, da bi ne glede na peticijo omogočil, da se dansko stališče vidi in sliši v Katarju. Če tudi ne bo bojkota, bo parlamentarna razprava maksimalno pritisnila na Katar, da izboljša človekove pravice in pravice delavcev.

Tudi norveški klubi pozvali k bojkotu

Norvežani pa so te dni množično proti svetovnemu prvenstvu v Katarju, čeprav imajo najboljšo ekipo zadnjih let. Glavna razloga za bojkot sta, podobno kot na Danskem, kršenje človekovih pravic tujih delavcev in številni sumi korupcije pri dodeljevanju vloge gostitelju Katarju.

Halland
Bomo na prvenstvu videli norveškega čudežnega dečka?
vir: FB

Tudi Rosenborg, najuspešnejši norveški klub s 26 naslovi ligaškega prvaka, se je pridružil pozivu k bojkotu. Pred tem so k bojkotu pozvali še klubi Tromso, Odds Ballklub, Strømsgodset, Viking in Brann.

Nekdanji norveški reprezentant in zdaj čan uprave kluba Tromso, Tom Hogli, je za The Athletic povedal: »Videli smo že veliko poročil o dogajanju v Katarju in ne vidimo nobenih izboljšav, ki bi izhajale iz dialoga in kritik. Popolnoma se strinjamo glede strategije dialoga, pritiskov in sestankov, vendar mislimo, da moramo nekje potegniti črto v imenu nogometa, športa, ki ga imamo vsi radi. Menimo, da bi morali turnir, ki ga imamo v lasti (kot del Fife) in za katerega se dogovarjamo, izvesti na boljši način kot ga izvajamo danes.«

Oglasila se je tudi Fifa

Fifa je za The Independent dejala, da bojkot ne bi bil pravi pristop ali pa da bi imel koristen namen za reševanje kakršnih koli vprašanj o človekovih pravicah v Katarju. Menijo, da sta sodelovanje in dialog najboljši način za spodbujanje razumevanja univerzalnih vrednot človekovih pravic.

Zdajšnji predsednik Fife, Gianni Infantino, je v petek zagovarjal svoje delo s Savdsko Arabijo in zavrnil pozive Norveške k bojkotu svetovnega prvenstva v Katarju 2022 v zvezi s človekovimi pravicami.

»Sem predsednik Fife in kot tak moram pogledati nogomet in kaj lahko nogomet naredi in kakšno vlogo lahko igra nogomet v družbi,« je v petek odgovoril Infantino na vprašanje o očitkih in izpostavil razvoj ženskega nogometa na Bližnjem vzhodu, ki je bil še pred nekaj leti nekaj nepredstavljivega.

Gianni Infantino
Gianni Infantino
vir: Fifa

Infantino pravi, da bojkot vsekakor ni pravi pristop do česar koli in da so bile od leta 2014 na osmih stadionih, ki jih bo Katar uporabil za enomesečni turnir, tri smrtne žrtve delavcev in 34 smrtnih primerov ljudi, ki so delali na prizoriščih svetovnega prvenstva. »Tudi ena smrtna žrtev je tragična in to priznamo.«

Po njegovih besedah je nogomet pomagal pospešiti napredek, povezan s plačami, zmožnostjo zamenjave službe in delovnimi pogoji za migrantsko delo v Katarju. »Naše stališče v Fifi je bilo in bo tudi vedno bilo, sodelovanje in dialog, ki sta edina in najboljša pot naprej za uresničitev sprememb.«

Če pa tudi se prvenstvo bo izvedlo, se bosta tako Fifa, kot Katar morala pripraviti na proteste zaradi pravic LGBT skupnosti v Katarju in glede okoljskih katarskih problemov.

Prejšnji članekTina Šutej evropska podprvakinja
Naslednji članekZakaj so ženske v znanosti velikokrat še vedno spregledane?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.