Velika Nagrada Avstralije: Vettel z odlično taktiko do zmage v Melbournu

Sebastian Vettel si je na prvi dirki sezone priboril stote stopničke na dvestoti dirki v njegovi karieri. To je tudi njegova deveta zmaga za Ferrari.

Zimskega premora je konec in ta vikend so že zabrneli motorji kraljice moto športa. Prva dirka Formule 1 se je odvila v Melbournu v Avstraliji. Z začetkom nove sezone smo bili priča kar nekaj novostim, ki so jih je uvedli novi lastniki formule, Liberty media. Formula postaja vse bolj odprta in dostopna za navijače in ni več le zabava za premožne in petične goste, kot je bila pod vodstvom Bernija Ecclestonea. Poleg prenovljenih grafik in vrsto novih vsebin, se nam obeta tudi spletni prenos dirke v štirih jezikih in možnostjo spremljanja posameznih dirkačev, z vsemi informacijami in statistiko. Na F1 TV Pro, se bomo lahko naročili tudi v Sloveniji za približno 8€ mesečno.

Po sobotnih kvalifikacijah se je na prvo štartno mesto z izjemnim zadnjim krogom zavihtel Lewis Hamilton, z zaostankom kar osmih desetink pa sta mu sledila oba Ferrarijeva dirkača,Kimi Räikkönen in Sebastian Vettel. Njegov moštveni kolega Valtteri Bottas je storil napako, raztreščil svoj dirkalnik je moral dirko začeti iz ozadja. Ferrarijema sta sledila oba Red Bulla, za njima pa letošnje presenečenje, oba dirkača Haas Ferrari. Sledil jim je tovarniški Renault in pa McLaren z novim Renaultovim pogonskim sklopom. Na repu so jim sledili še dirkači Force Indie, Toro Rosso Honde, Williamsa in Sauber Alfa Romeo.

Pričakovati je bilo, da če ne bo kakega večjega presenečenja na prvem ovinku, se bo Hamilton z lahkoto otresel Ferrarijev in z ospredja kontroliral dirko, kar se je tudi zgodilo. Na kratko ga je v tretjem ovinku ogrozil Räikkönen. Hamilton, Räikkönen in Vettel so v ospredju vozili svoj tempo, v drugi skupini pa sta Ricciardu in Verstappnu štrene mešala odlična Magnussen in Grosjean. V 23. in 24. krogu, sta en za drugim odpeljala v bokse, kjer  pa sta sledili katastrofalni menjavi gum in oba dirkalnika sta obstala ob progi. Tu se je sreča nasmehnila Vettlu, ki edini od prve trojice se ni izvedel postanka, odlično izkoristil varnostni avto in se iz boksov pripeljal pred presenečenega Hamiltona. Kljub nekaj poizkusom Hamiltona je Vettel vse napade odbil in se v cilj pripeljal kot zmagovalec.

Na Räikkönena je do konca dirke neuspešno izvajal pritisk Daniel Ricciardo, na peto mesto pa se je z odlično vožnjo zavihtel Fernando Alonso v McLarnu, ki se je otresel vseh napadov Verstappna. Deseterico so zaključili Hulkenberg (Renault), Bottas (Mercedes), Vandoorne (McLaren) in Sainz (Renault). Dober debitantski nastop je uspel tudi mlademu Charlesu Leclercu, ki se je s Sauberjem zavihtel na 13. mesto.

Naslednjič se luči ugasnejo v nedeljo 8. 4., v Bahrajnu.

Voznik dneva: Fernando Alonso

Najhitrejši krog: Daniel Ricciardo

Najhitrejši pitstop: Red Bull

Prejšnji članekEno izmed najboljših študentskih del je pri Unicefu
Naslednji članekPREDSTAVLJA SE: Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.