Velika Nagrada Azerbajdžana: Hamilton zmagovalec po dramatičnem zaključku dirke

Ko je že kazalo, da bo Sebastian Vettel suvereno pripeljal do zmage, se je po varnostnem avtomobilu, ko sta v medsebojnem dvoboju spektakularno trčila Verstappen in Ricciardo, prvo mesto prevzel Valtteri Bottas. Tri kroge pred koncem pa je prebil gumo in na prvem mestu se je presenteljivo znašel Lewis Hamilton.

Že v prostih treningih so imela moštva obilo težav z nastavitvami dirkalnikov in gum in do konca kvalifikacij nismo vedeli, kdo bo na vrhu. Kljub slabši predstavi na treningih, je Vettel dobil pole position, če pa Raikonnen v zadnjem ovinku  ne bi storil napake, bi prva vrsta pripadla Ferrariju. Tako je poleg Vettla štartal Hamilton, sledili so Bottas, oba Red Bulla in Raikkonen.

Vettel je dobro štartal in obdržal vodstvo pred Hamiltonom in Bottasom. V ozadju je Raikkonen trčil z Oconom v Force Indiji, na progi pa je obtičal Še Sirotkin ob trku z Alonsom, kar je bilo dovolj za prvi varnostni avto. Spredaj se ni veliko spremenilo, Vettel je držal okoli 4 sekunde prednosti pred Hamiltonom in Bottasom, za njimi pa večja praznina do Sainza v Renaultu, ki je z mehkejšimi gumami nekaj časa za seboj zadrževal oba Red Bulla.

v 21. krogu je Hamilton storil napako, si uničil gume in moral v bokse. Vettel in Bottas sta nadaljevala in tudi s starejšimi gumami vzdrževala dober tempo. Deset krogov kasneje je v bokse zavil tudi Vettel, na prvem setu gum pa je še vedno nadaljeval Bottas in držal prednost.

V 40. krogu pa sta spektakularno trčila Ricciardo in Verstappen v medsebojnem dvoboju, ki sta ga bila že od začetka dirke. Na progo je spet zapeljal varnostni avto, kar je odlično izkoristil Bottas in zapeljal v bokse. To je prisililo tudi Ferrari, da je v bokse še enkrat poklical Vettla in Raikkonena. Temu je sledil tudi Hamilton. Varnostni avto je podaljšal Grossjean s Haasom, ki je pri segrevanju gum trčil v ograjo in si zapravil vrhunsko uvrstitev.

Pri ponovnem štartu je preveč hotel Vettel, ko je hotel v prvem ovinku prehiteti Bottasa za vodstvo, šel predaleč, si uničil gume in pristal na petem mestu, za Perezom. Ko je bilo že skoraj odločeno, da si je Bottas z odlično taktiko in vožnjo skozi celo dirko zagotovil zmago, je prebil gumo in odstopil. Tako je v cilj prvi privozil Hamilton, na drugem mestu je končal Raikkonnen, na tretjem pa Sergio Perez, ki je edini dirkač z dvojnimi stopničkami v Bakuju.

Odlično dirko brez napak je odpeljal tudi Charles Leclerc, ki je svojim Sauberjem končal na 6. mestu in po izboru gledalcev postal tudi dirkač dneva.

Baku je spet postregel z atraktivno in nepredvidljivo dirko. Vodstvo na lestvici je prevzel Hamilton, v konstruktorskem seštevku pa vodi Ferrari. Selimo se v Evropo, kjer se čez dva tedna vidimo v Barceloni.

Voznik dneva: Charles Leclerc (Sauber Alfa Romeo)

Najhitrejši krog: Valtteri Bottas (1:45.149)

Najhitrejši pitstop: Williams (L. Stroll; 2.18 sekunde)

Prejšnji članekAVENGERS: INFINITY WAR (Maščevalci: Brezmejna vojna)
Naslednji članekŠtudentje premikajo meje na področju plačevanja in na sodoben način upravljajo z denarjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.