Velika Nagrada Nemčije: Hamilton s 14. mesta do zmage

2018 German Grand Prix: Race Highlights

Lewis Hamilton je dobil dramatično dirko v Hockenheimu pred svojim moštvenim kolegom Bottasom. Tretje mesto si je privozil Kimi Raikkonen v Ferrariju. Sebastian Vettel, ki je s prvega štartnega mesta vodil večino dirke, je na rahlo vlažni stezi izgubil nadzor nad dirkalnikom in končal v zaščitni ograji.

Že po sobotnih kvalifikacijah se nam je obetala dobra dirka. Pri Ferrariju so storili velik korak naprej in na ravninah pustili Mercedes za seboj za kar 0.4 sekunde na krog. Vettel si je z izjemnim krogom zagotovil Pole position pred Bottasom. Kimi je bil po napaki šele tretji. Zaradi menjave pogonskega sklopa je iz ozadja začel Ricciardo, Hamilton pa je preveč na trdo zapeljal čez robnik v prvem ovinku in si poškodoval hidravliko in moral kvalifikacije zaključiti na 14. mestu.

Drama v dežju

Začetek dirke je potekal brez posebnosti. Hamilton je iz ozadja z lahkoto in sistematično napredoval po lestvici navzgor. Razen Raikkonena na dveh postankih, so vsi v ospredju varčevali z gumami, saj nihče ni hotel, da jih preseneti dež, ko bi pravkar opravili postanek.

V 43. krogu pa je končno začelo deževati. Za večjo zmedo med dirkači, je deževalo samo na enem odseku proge. V enem trenutku so bili na progi dirkači z vsemi gumami, ki jih imajo na voljo. Nekaterim so nadeli gume za rahel dež, Gasly pa je na stezo prišel kar z gumami za močan dež. Za najboljšo izbiro so se izkazale najmehkejše gume za suho stezo, na katerih je Hamilton kar letel po stezi in zmanjševal razliko proti vodilnim, ki so imeli težave na trših obrabljenih pnevamtikah.

V 52. krogu je tako Vettel za kratko izgubil oprijem na zdnjih kolesih in na ozki progi v Hockenheimu brez izletnih con, ni bilo rešitve in je končal v zaščitni ograji. Na stezo je bil poslan varnostni avto, kar je postavilo Hamiltona v pozicijo za zmago, preskočiti bi moral le Raikkonena na tretjem mestu. Pri Mercedesu se do zadnjega niso mogli odločiti ali naj Hamilton gre v bokse al ne, tako da je moral Hamilton že iz boksov zapeljal po travi nazaj na stezo. Po dirki je moral na zagovor, ker je prevozil črto, ki označuje pot v bokse. Običajno to pomeni 5 sekundno kazen, vendar jo je odnesel le z opozorilom.

“Best of the rest”

V ozadju tudi ni manjkalo drame, ki pa je bila spregledana, zaradi dogajanja v ospredju. Nico Hulkenberg si je z Renaultom, na domači dirki priboril odlično 5. mesto. Takoj za njim je z nekaj dobrimi prehitevanji v zaključku dirke končal Romain Grossjean v Haasu. Deseterico so zaključili še Ocon, Ericsson in Hartley.

V Hockenheimu je tako slavil Lewis Hamilton in sedaj z naskokom vodi pred Vettlom v skupnem seštevku. S prvimi dvemi mesti, je tudi Mercedes spet prevzel prednost med konstruktorji. Zadnja dirka pred poletnim premorom je že to nedeljo na Madžarskem Hungaroringu.

Zanimivosti:

  • Legendarni škotski dirkač Jim Clark se je smrtno ponesrečil na dirki F2 leta 1968 v Hockenheimu. Zaradi tega so progo precej skrajšali in se ne dirka več po hitrih ravninah skozi gozd.
  • Sebastian Vettel še ni zmagal domače dirke v Hockenheimu. Največ zmag ima Nemec Rudolf Caracciola (6), sledita mu Schumacher in Hamilton (4).
  • V tem tednu je po bolezni v 66. letu starosti preminil direktor Ferrarija Sergio Marchionne. Kontraverzna osebnost, ki pa je vrnil Fiat in Chrysler iz roba propada v dobičkonosna podjetja.

Voznik dneva: Lewis Hamilton (Mercedes)
Najhitrejši krog: Sebastian Vettel (1:15.545)
Najhitrejši pitstop: Ferrari (S. Vettel; 2.09 sekunde)

Prejšnji članekNagrade za doktorska in magistrska dela
Naslednji članekAgresiven kulturni šok in mednarodno sodelovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.