Velika Nagrada Španije: Dominacija Mercedesa, poraz Ferrarija

Cirkus Formule 1 se je ta teden preselil na staro celino. Dirko v Barceloni je suvereno dobil Lewis Hamilton z veliko prednostjo, pred moštvenim kolegom Bottasom. Mercedes je z novimi gumami, ki jih je predstavil Pirelli prvič za to dirko, dominiral že proste treninge in zasedel prvi dve mesti tudi v kvalifikacijah.

S štartne črte sta dobro začela Hamilton in Vettel, ki je v Ferrariju prišel v zavetrje Bottasa in ga v prvem ovinku prehitel. Sledili so jim Raikkonen in oba dirkača Red Bulla.

V zmedi prvega kroga se je v tretjem ovinku Grosjean poskušal umikati Magnussenu in se je v oblaku dima iz gum zavrtel na cesti in vanj sta silovito trčila Hulkenberg z Renaultom in Gasly v Toru Rossu. Dirkači so sedem krogov vozili za varnostnim avtomobilom. Ko je zapeljal v bokse je spet dobro potegnil Hamilton in si pred Vettlom začel ustvarjati prednost in kroga v krog. V dolgem in hitrem tretjem desnem ovinku je Alonso pokazal svoje mojstrstvo, ko je po zunanji strani prehitel Ocona v Force Indiji, kar je bilo tudi najlepše prehitevanje na dirki.

Prvi je postanke za menjavo gum otvoril Vettel, ki je v 17 krogu zapeljal v bokse in namestil najtrše medium pnevmatike, ki so jih imeli tokrat na voljo. Z na novo preplastenim dirkališčem in novimi gumami, so imeli v mislih dva postanka, zato tudi tako zgodnja menjava. Takoj so odreagirali tudi pri Mercedesu in naslednji krog v bokse poslali Bottasa, vendar je kljub hitremu krogu Mercedesa Vettel obdržal prednost.

V 25. krogu je imel s pogonskim sklopom težave Raikkonen, ki je moral svojega Ferrarija ustaviti ob progi in predčasno zaključiti dirko. V istem krogu je v bokse na prvi postanek zapeljal tudi Hamilton in vodstvo prepustil Verstappnu v Red Bullu, kjer so se že definitvno odločili za en postanek.

V 42. krogu pa je zaradi težav z motorjem ob progi obstal tudi Ocon s Force Indijo in ob virtualnem varnostnem avtomobilu so v bokse še enkrat poklicali Vettla. Ker pa niso imeli na voljo nobenih mehkejših in hitrejših gum so mu spet nadeli tršo medium različico. Postanek, ki je bil povrhu vsega še počasen (5.6 sekunde proti 2.5 sekunde prvega postanka), se je izkazal za strateško napako, saj mu noben od vodilnih ni sledil in Vettel je pristal na četrtem mestu, za Verstappnom. Kljub temu, da si je Verstappen poškodoval prednje krilce ob trku s Strollom v Williamsu, je uspel za seboj obdržati Vettla in končal na tretjem mestu.

Odlično dirko je odpeljal tudi Magnussen v Haasu, ki je bil “best of the rest” in dirko končal na odličnem šestem mestu, 40 sekund pred svojo konkurenco. Kar potrjuje dobro formo Haas Ferrarija, če le ne bi bilo preveč napak Grosjeana. Odlično se je spet izkazal mladi Leclerc, ki je svojega Sauberja spet spravil v točke.

Selimo se v Monaco, kjer bo čez dva tedna mestna dirka, kjer moč motorjev ne igra tako velike vloge in bomo videli, če so šasije Red Bulla in McLarna res tako dobre, da lahko posežejo po stopničkah.

Voznik dneva: Lewis Hamilton (Mercedes)

Najhitrejši krog: Daniel Ricciardo (1:18.441)

Najhitrejši pitstop: Red Bull (D. Ricciardo; 2.26 sekunde)

Prejšnji članekNikrmana prelomila meje
Naslednji članekKako privarčujemo pri svetlobi?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.