Velika Nagrada Velike Britanije: Vettel zmagovalec drame v Silverstoneu

»Qui a casa loro!«

… je po radiu na koncu dirke v polomljeni italijanščini zadovoljno povedal Vettel svoji ekipi,  »Tukaj, v njihovem domu«. Po izjemnem dvoboju obeh Ferrarijev z Mercedesoma v zadnjem delu dirke, je na Hamiltonovi domači dirki pred njim slavil Vettel, zadnjo stopničko pa si je prislužil odlični Kimi Raikkonen.

V sobotnem delu kvalifikacij si je Hamilton z izjemnim hitrim krogom privozil prvi štartni položaj pred presenetljivo hitrima Ferrarijema Vettla in Raikkonena. Bottas je bil v drugem Mercedesu četrti. Ponovno se je izkazal Leclerc, ki je spravil svojega Sauberja med prvo deseterico.

Hamilton je zelo slabo štartal in prehitela sta ga tako Vettel, kot Bottas. Vštric je prišel tudi Raikkonen, ki pa je bil predolg in zadel Hamiltona, da je padel na začelje dirke. Finec si je z manevrom prislužil deset sekundno kazen.

Ericsson poskrbel za dramatičen zaključek.

V 33. krogu je Ericsson z odprtim DRS-jem izgubil nadzor in silovito trčil v zaščitno ograjo. To je sprožilo varnostni avto, ki je popolnoma spremenil potek dirke. Oba Ferrarija sta to izkoristila za menjavo novih mehkejših gum, pri Mercedesu pa so se odločili za drugačno taktiko in oba dirkača pustili zunaj. Bottasa, ker ni imel več na voljo nobenih novih gum, je bil zaradi postanka Vettla sedaj v vodstvu, Hamiltona pa spet približali boju za zmago.

V zadnjih petnajstih krogih smo tako prejeli spektakularno dirkanje najboljših, skozi hitre ovinke proge v Silverstoneu. Najprej sta z gumo ob gumi vozila Raikkonen in Verstappen. Izkušeni hladni Finec, proti mlademu vročekrvnemu Nizozemcu, ki se kljub slabšemu dirkalniku ni predajal.

Ob koncu pa še tesen boj med Vettlom in Bottasom za zmago in Hamiltonom in Raikkonenom za zadnjo stopničko. Bottas je z vrhunsko defenzivno vožnjo odbijal napade Vettla do 47. kroga, ko ga je prehitel z ekstremno kasnim zaviranjem v zavoj “Brooklands”. Ker si je Bottas s tako vožnjo do konca izrabil pnevmatike, je izgubil dvoboje še proti Hamiltonu in Raikkonenu.

Zanimiva druga polovica prvenstva se nam obeta, saj sta Ferrari in Mercedes po dolgem času izjemno izenačena. Upajmo, da se v boj vmeša tudi Red Bull. Po hitrem trojčku dirk imamo končno dva tedna pavze, do dirke v Hockenheimu, ki se letos spet vrača na spored.

Zanimivosti:
  • Sebastian Vettel se je z 51. zmago izenačil z Alainom Prostom na 3. mestu, po številu zmag. Pred njim sta Lewis Hamilton (65) in Michael Schumacher (91).
  • 12 britanskih dirkačev je zmagalo domači GP. Jenson Button pa kljub 17. poizkusom ni nikoli zmagal, niti stal na stopničkah.

Voznik dneva: Lewis Hamilton (Mercedes)
Najhitrejši krog: Sebastian Vettel (1:30.696)
Najhitrejši pitstop: Red Bull (D. Ricciardo; 2.26 sekunde)

Prejšnji članekNaprave, ki jih potrebujejo vsi študentje (del 1)
Naslednji članekNadaljevanje vožnje po Turčiji in prevrnjeno vozilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.