VN Brazilije: Verstappen in Gasly osvojila Interlagos

Dirkača Ferrarija v zaključku dirke sprožila pravo dramo

Prvak je že odločen, prav tako konstruktor. Mogoče prav zaradi tega dirkači dirkajo bolj sproščeno in več tvegajo. Red Bull v Brazilijo ni prišel kot favorit, toda že na treningih in kvalifikacijah je pokazal, da Honda lahko konkurira Mercedesu in Ferrariju.
Max Verstappen je suvereno dobil pole position, ki ga je odlično pretvoril tudi v zmago. Tudi 6-kratni svetovni prvak Hamilton, tokrat Nizozemcu ni bil kos.

Varnostni avto obrnil dirko na glavo

Verstappen je odbil vse napade Hamiltona, za zadnjo stopničko pa bi se ob koncu udarili Albon, Bottas in oba dirkača Ferrarija. Bottas je ob tesnem zasledovanju Leclerca pregrel motor in je moral zaradi prevelikega izgorevanja olja, dirkalnik parkirati ob progi. Na stezo je prišel prvi varnostni avto, ki je resetiral dirko.
Ferrari je poslal Leclerca v bokse po nove pnevmatike, kar ga je postavilo takoj za Vettla na obrabljenih pnevmatikah. Mladi monačan je Vettla prehitel v prvi ovinek, veteran iz Happenheima, pa mu je vračal že v naslednji DRS-coni. Vettel je naredil klasični “power play” z volanom proti Leclercu, ki pa ni popustil niti za milimeter. Že rahel dotik gum pa je sprožil katastrofo. Oba dirkača Ferrarija sta obstala ob progi.
Šef ekipe, Mattia Binotto, je dirkača že poklical na zagovor na sedež v Maranello.

Do prvih stopničk mojstrsko prišla Gasly in Sainz

Ob drugem varnostnem avtvu, po odstopu Ferrarijev, se je na tretjem mestu nepričakovano znašel Pierre Gasly v Toru Rossu. Mercedes je storil veliko napako, ko je v bokse potegnil Hamiltona, ki je padel na 4.mesto.
Nekaj krogov pred koncem so bili v igri trije dirkači s Hondinimi motorji! V zadnjem krogu pa je Hamilton najprej prehitel Gaslya, potem pa se je zapletel v dvoboj z Albonom na drugem mestu, v katerega je trčil in ga vrgel iz igre. Za drugo mesto sta se dramatično udarila z Gaslyem, kateri ga je premagal skozi ciljno črto za manj kot dolžino dirkalnika.

Hamilton je sicer stopil na tretjo stopničko, vendar je za incident z Albonom prejel kazen in na tretje mesto je bil povišan presrečni Carlos Sainz v McLarnu, ki je štartal šele iz 20 mesta!

Odlično sta dirko zaključila tudi oba dirkača Alfe Romeo. Kimi kot 4. in Giovinazzi 5. To je najboljši rezulta Alfe po letu 1951!

Carlos Sainz
Sainz po nepričakovanem prejemu trofeje za 3. mesto

Zanimivosti:

  • Red Bull je na dirki postavil nov rekord v postankih. V obeh postankih je bil Verstappen na mestu pod 1.9 sekunde. Rekorden čas je bil 1.82.
  • 2019 je prva sezona po 2009, ko so stopničke osvojili vsaj 4 različni proizvajalci motornih sklopov. Letos so to Mercedes, Ferrari, Honda in Renault.
    Leta 2009 pa: Ferrari, Renault, Toyota in BMW.


Voznik dneva: Max Verstappen – Red Bull
(22.2%)
Najhitrejši krog: Valterri Bottas – Mercedes (1:10.698)
Najhitrejši pitstop: Red Bull(M. Verstappen; 1.82 sekunde)

VIRF1
Prejšnji članekOcena filma: Midsommar
Naslednji članekDisney Plus dodal obvestilo o rasističnih filmskih stereotipih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.