Feratanje: Vse, kar moraš vedeti o feratanju

Climbing Via Ferrata Southtyrol
Foto: Walther Luecker iz Unsplash

Približujejo se pomladni meseci, ki s toplim vremenom vabijo k aktivnostim v naravi. Čeprav so najvišji vrhovi še zasneženi, to ne pomeni, da moramo z adrenalinskimi vzponi čakati do poletja. Odpravimo se lahko na plezanje na zavarovano plezalno pot, ferato. Plezanje ferat oziroma feratanje postaja vedno bolj priljubljeno, zato imamo vedno več ferat tudi v Sloveniji. V članku povzemamo nekaj osnovnih informacij o tej aktivnosti, vendar opozarjamo, da se na plezanje odpravi s primerno opremo in na lastno odgovornost.

Kaj je feratanje?

Ferata je zavarovana plezalna pot, opremljena z različnimi pomagali, kot so lestve, klini in jeklenice. Beseda ferata izvira iz italijanščine, via ferrata v italijanščini namreč pomeni železno pot. Izraz via ferrata se uporablja v večini držav, le v nemško govorečih regijah srečamo poimenovanje Klettersteig, ki pomeni plezalno pot.

V večini primerov ferato izberemo le za vzpon na goro, medtem ko za sestop običajno izberemo lažjo in položnejšo pot. Spuščanje po feratah je namreč zahtevnejše kot vzpenjaje, hkrati pa ob tem oviramo ljudi, ki se vzpenjajo.

Plezanje oziroma vzpenjanje po feratah je zahtevnejše od običajne hoje v hribe, zato je pomembna tudi boljša fizična pripravljenost. Še posebej pomembni sta moč v rokah in dobra koordinacija.

Via ferrata set with coloured carabiners hangs on a wire rope on a rocky mountain. close up
Foto: Wirestock iz iStock

Oprema za feratanje

Za plezanje po zavarovanih plezalnih poteh moramo biti ustrezno opremljeni. Obvezna oprema so plezalni pas, samovarovalni komplet, s katerim se pripnemo na jeklenico, čelada ter pohodniški čevlji.

Prvi del opreme je plezalni pas. Pas mora biti udoben in čim bolj nastavljiv. Na plezalni pas se pripne drugi, najpomembnejši kos opreme za ferate, to je samovarovalni komplet. Le-ta povezuje plezalni pas z jeklenico, pritrjeno na skalo. Samovarovalni komplet ima vgrajen zavorni sistem, ki v primeru padca absorbira sunek. Čelada ščiti našo glavo pred padajočim kamenjem ter udarci v steno ob morebitnem padcu. Poleg tega nas varuje tudi pred nerodnim zaletavanjem z glavo v previse. Za plezanje potrebujemo tudi ustrezne čevlje. Najboljša izbira so nizki pohodniški čevlji, ki naj bodo med plezanjem tesno zavezani.

Priporočljiv kos opreme so tudi rokavice, ki ščitijo naše dlani, saj so le-te pri prijemanju jeklenic in skal zelo obremenjene.

Kje lahko feratam oziroma plezam?

Feratanje se vse bolj razvija tudi v Sloveniji, tako da izlet v Italijo ali Avstrijo ni potreben. Slovenske ferate so:

  • Ferata Mojstrana, Mojstrana
  • Furlanova in Otmarjeva ferata, Vipava
  • Ferata na Češko kočo, Zgornje Jezersko
  • Ožarjeni kamen, Ukanc
  • Gonžarjeva peč, Vinska Gora
  • Ferata Jermanov slap, Gozd Martuljek
  • Ferata Hvadnik, Gozd Martuljek
  • Ferata Renke, Renke
  • Ferata Renke 2, Renke
  • Ferata na Lisco, Cerje
  • Ferata Spodnji plot, Zelenica
  • Ferata Kamin široka polica, Bohinj
  • Ferata Mučevo, Črna na Koroškem
  • Ferata Olimpline, Črna na Koroškem
  • Ferata Dobršnik, Jesenice

Opise vseh omenjenih ferat si lahko ogledaš na tej povezavi. Če te kljub pestri domači »ponudbi« zanimajo ferate v Italiji in Avstriji, pa preveri to povezavo. Na zadnji povezavi najdeš tudi seznam gora, katerih vrh je mogoče osvojiti le po zavarovani plezalni poti.

Začetni tečaj feratanja je super odločitev

Če bi se rad preizkusil v plezanju ferat, pa nimaš primerne družbe, opreme ali ti manjka kanček poguma, se lahko udeležiš začetnega tečaja feratanja. Take tečaje organizirajo različna planinska društva in športne agencije, ki bodo poskrbele, da ti pred in med plezanjem podajo vse potrebne informacije in te predajo vse pomembno znanje.

Prejšnji članekJubilejna 65. Bujta repa prihaja v Festivalno dvorano
Naslednji članekNetflix spustil cene v Sloveniji!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.