Rižota treh rižev z jurčki

Sestavine:

  • Tribarvni riž (ali mešanica črnega riža, temne kvinoje in riža Basmati),
  • 0,5 kg jurčkov (če niso v sezoni lahko uporabimo druge gobe),
  • 150 g masla,
  • svež drobnjak, petršilj in timijan,
  • 1 velika rdeča čebula,
  • 100 ml sladke smetane,
  • sol in poper ter
  • parmezan.

Sesekljamo čebulo, narežemo gobice in jih prepražimo z nekaj masla v veliki ponvi ali kozici. Ko se gobice rahlo obarvajo, dodamo riž (cel paketek riža naj bi bil za 10 oseb) ter pražimo in premešamo tako, da se med riž lepo vmešajo gobice. Riž prelijemo z dvakrat toliko vode, kot je riža. Zmanjšamo ogenj in napol pokrijemo s pokrovko. Najlažje je, če damo vmes kuhalnico, da lahko para uhaja ven. Večkrat premešamo in po potrebi še zalijemo z vodo. Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo preostalo maslo in sladko smetano, sesekljana zelišča ter dobro premešamo. Začinimo in serviramo skupaj z naribanim parmezanom.

Kuhar: Elvis Kudič

Kuhar: Elvis Kudič (foto: Tija Ažman)
Kuhar: Elvis Kudič (Vir Facebook)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.