Cimet

Cimet je začimba, ki jo uporabljamo tako za sladke kot pikantne jedi. Najbolj priljubljen je v zimskih časih, ko si praznikov in belih dni sploh ne predstavljamo brez vonja po cimetu, pa naj bo iz svečke ali od piškotov.

Cimetovec je drevo, ki prihaja iz jugovzhodne Azije, njegov izvor pa je bil Evropejcem velika skrivnost vse do šestnajstega stoletja, saj so posredniki, ki so trgovce oskrbovali s cimetom, njegov izvor obdržali zase, da so si zagotovili monopol. Lubje drevesa je danes vsem zelo dobro znano kot cimet, že dva tisoč let pred našim štetjem pa so ga uporabljali Egipčani.

ZAKAJ JE CIMET KORISTEN;

Poleg tega, da cimet prijetno diši( tako iz njega pridobivajo številne arome in dišave), je tudi zelo zdrav in koristen za naše zdravje:

– zmanjšuje holesterol

 –uničuje proste radikale

deluje protivnetno in protimikrobno

-preprečuje nastanek krvnih strdkov

-uravnava raven krvnega sladkorja

Paziti je potrebno, da z njim ne pretiravamo, saj ima drugače ravno nasproten učinek (lahko škoduje).

Spodaj boš našel/ našla še en slasten cimetov (zdrav) recept:

CIMETOVI MAFINI

Potrebuješ: 500 g skute , 250 g jogurta ,100 g sladkorja, 200 g pirine moke,2 jajci,1/2 pecilnega praška, 1-2 žlička cimet, vanilijeva aroma

Priprava: .

  1. Premešamo skuto, jajca, aromo, sladkor in jogurt.
    2. Dodamo moko, ki smo ji že prej umešali pecilni prašek, sodo in cimet (lahko dodamo tudi oreščke, rozine …).
    3. Vse skupaj dobro premešamo in napolnimo modelčke za mafine.
    4. Pečemo približno 25 minut na 175 °C

SLADKO SLADKANJE TI ŽELIM=)

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.