Jabolko

Nedvomno poznaš rek: Eno jabolko odnese zdravnika stran=) Pa je to res?

ZAKAJ JE JABOLKO TAKO ZDRAVO?

-Malo do srednje veliko jabolko zagotavlja 10 do 15 odstotkov dnevne količine človeku potrebnih vlaknin.

-Jabolka so tudi vir flavonoidov, snovi, ki daje, na primer agrumom značilno rumeno in oranžno barvo.

-Sveži plodovi jabolka nas hranijo in okrepijo.

-Voda v plodovih ima visoko higijensko vrednost in nas odžeja, sladkorji pa so odličen vir energije.

-Celuloza jača črevesne stene, pektini pa pomagajo pri zaščiti pred arteriosklerozo in kapjo ( infarktom ).

-Tanini preprečujejo driske.

-Mineralne snovi so zelo pomembne v prebavi in skupaj z organskimi kislinami regulirajo pH reakcijo krvi.

-Kalij in natrij sta pomembna za bilanco vode v organizmu in normalno delovanje živčnega sistema in krvnega obtoka.

-Plod jabolka je sorazmerno bogat s kalijem in pomaga pri nižanju krvnega tlaka.

-Jabolka in jabolčni sok vežejo in odstranjujejo toksine iz človeškega organizma.

-Vitamini in encimi imajo pomembno vlogo v dijetni prehrani.

-Jabolko se zelo priporoča sladkornim bolnikom.

 

Možnosti za uporabo jabolk so skoraj neizčrpne. Zelo zdrava sta tudi jabolčni sok in kis. Čvrste, hrustljave in sočne sorte jabolk je najbolje uživati sveže, za pečenje pa so primernejša jabolka, ki ohranijo aromo. Z jabolki lahko obogatite vrtne in mesne solate, nastrgana pa lahko dodate dušenemu zelju kot prilogi za mesne jedi.
Za okusen sadni čips jabolka narežite na tanke ploščice ter jih posušite na zraku ali v pečici (pri 70 ºC).

Na tej strani pa boš našel/ našla kup zanimivih jabolčnih receptov: http://www.gurman.eu/browse.php?S=6&C=184

 

Pa dober tek

 

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.