Kis

Kis je začimba in sredstvo za konzenviranje s kislim okusom. Izdelujejo ga s fermentacijo alkoholnih tekočin.

V glavnem izdelujejo kis iz alkoholnih pijač, na primer vina,  ciderja (jabolčnega vina) ali v Aziji iz riževega vina. Lahko pa ga izdelajo tudi neposredno iz tekočin, ki vsebujejo sladkor , na primer iz mošta , jabolčnika ali slada.

Kis je izvrstno živili. Ponavadi ga uporabljamo za pripravo solat, mi pa ti ponujamo še kopico nasvetov in idej za njegovo uporabo.

KIS…:

pomirja boleče grlo (1 čajno žličko kisa vmešaj v kozarec vode, grgraj, pogoltni)

lajša sončne opekline (narahlo namažemo alkoholni kis na opečeno kožo, ponovi po potrebi)

odstranjuje madeže (nežno natri madeže preden jih daš v stroj)

odstranjuje neprijetne vonjave v kuhinji (majhen lonec z vodo in kisom naj počasi vre na štedilniku

omili čebelji in meduzji pik (nanesemo čisti kis na mesto pika)

Pomaga proti prhljaju (zmešaj 2 jedilni žici jabolčnega kisa, 2 jedilni žilici vode, 2 jedilni žlici olivnega olja, vmasiraj v lase, po 15-20 minutah operi lase s šamponom)

Osveži uvelo zelenjavo (namoči zelenjavo v 0,5 l vode in eno jedilno žlico kisa)

Gasi ogenj (polij na ogenj, če gori maščoba)

Preganja mravlje (pošpricaj okoli vrat, gospodinjskih aparatov, po površinah, kjer hodijo mravlje)

-je odlično čistilo za čiščenje oken

-(predvsem jabolčni kis) pomaga pri hujšanju

 

Tina Pečan

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.