Triki za hitrejše pisanje seminarske in diplomske naloge

Nasveti za hitrejše pisanje seminarske in diplomske naloge
Nasveti za hitrejše pisanje seminarske in diplomske naloge

Pisanje seminarske ali diplomske naloge je lahko zelo zahtevno. Medtem ko se v svet seminarskih nalog spustimo že v srednji šoli, pa se v svet diplomskih spustimo nekoliko kasneje. Določeni profesorji so pri začetnih seminarskih nalogah še nekoliko popustljivi, a pri diplomski tega ni. Da bi imel za oboje dovolj časa za popravljanje, kar se bo zgodilo, pa smo pripravili nekaj trikov za hitrejše pisanje. Saj veš. Prej kot boš končal, prej boš lahko začel z novo seminarsko.

Razumevanje tematike

Zelo težko je pisati o tematiki, ki je ne poznaš dobro. Če se zavedaš, da bo naloga zelo obširna, se rajši posveti tematiki, ki ti je dobro poznana. Veliko časa boš prihranil, saj ti ne bo potrebno brskati za razlagami dejstev in besed, ki niso v tvoji domeni. Razumemo tudi to, da bi si želel razširiti znanje, a če gre za nohte, je boljše, če se to naučiš kdaj drugič.

Pravila tvoje fakultete

Morda še najbolj nujno je to, da razumeš kako se na tvoji fakulteti sploh piše seminarske in diplomske naloge. Prebrskaj spletno stran svojega faksa (če še nisi naučen) in se nauči teh pravil. Če jih boš poznal, te ne bo ustavilo nič.

Raziskovanje ti naj ne vzame preveč časa

Optimalen čas, ki ga potrebuješ za raziskovanje, je trideset minut na eno stran naloge. Če od tebe potrebujejo nalogo na petih straneh, to pomeni dve uri in pol raziskovanja. Vsekakor je to optimalen čas raziskovanja, ki mora biti visoko efektiven. To pomeni zapisovanje, podčrtavanje, izpiski in podobno. Za dodatne raziskave, ki bi jih lahko potreboval, pa si lahko vzameš čas tudi med pisanjem ali pri popravkih.

Raziskovanje tematike ti lahko močno podaljša čas pisanja
Raziskovanje tematike ti lahko močno podaljša čas pisanja

Ustvari grob osnutek

Ne loti se pisanja naloge iz ničle oziroma praznega lista. Tako kot pri pisanju zgodbe si tu naredi pomožni osnutek, ki ti bo pomagal razjasniti nekaj zadev. Kaj želiš povedati v povzetku, zaključku in pri posameznih poglavjih? Prav osnutek ti bo rešil devetdeset odstotkov teh vprašanj.

Povzetek in uvod napiši na koncu

Veliko študentov naredi to napako, da je uvod napisan prvi. Kako lahko napišeš uvod, če še ne veš o čem točno boš pisal? No, seveda to ne velja za vsako nalogo, a pametneje je, če uvod napišeš po končani nalogi. Zaključek pa je že tako ali tako samoumevno postavljen na zaključku naloge.

Triki za hitrejše pisanje nalog
Triki za hitrejše pisanje seminarskih in diplomskih nalog

Piši v primernem okolju

Kot med učenjem boš tudi med pisanjem naletel na nemalo preprek. Veliko takih ovir se da z lahkoto preprečiti in preskočiti. Znebi se stvari, ki bi te lahko zmotile med pisanjem (telefon, aplikacije). Najlažje je, če pišeš v nekem drugem okolju, ki ne predstavlja tvojega prostega časa. Sprehodi se do knjižnice in piši tam.

Intenzivno pisanje ti lahko zelo pomaga

To ni ravno nasvet, ampak ti lahko vseeno zelo pomaga. Udeleži se tečaja intenzivnega, desetprstnega ali hitrostnega tipkanja. Ko boš imel to v malem prstu, bodo seminarske ali diplomske naloge kar letele iz tvojega računalnika.

Hitro pisanje

 

+ objave

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.