Kako religija v ZDA izkorišča folklorno-magijske elemente?

Pripadniki organizacije AFA v svoji cerkvi ob praznovanju zahvalnega dneva.
Pripadniki organizacije AFA v svoji cerkvi ob praznovanju zahvalnega dneva.

ZDA se zaradi svojega pestre sestave prebivalstva in različnosti kultur že leta bori z rasizmom. Skozi zgodovino so se oblikovala mnoga društva, gibanja in organizacije, ki so podpirale nacionalistične težnje in agresivno ter neposredno izražale svoje nespoštovanje, sovražnost ali celo vodile izključevalno politiko proti temnopoltim.

Kot volk v babičini preobleki se danes s temi idejami prikazuje skupnost, ki je svoje delovanje skrbno zavarovala pred kritiki. Snovali so namreč svojo »religijo«. Asatru Folk Assembly (AFA) je ustanovil Stephen A. McNallen leta 1994 kot neprofitno organizacijo. Kot eden glavnih predstavnikov modernega paganizma in hkrati belega nacionalizma verjame, da obstaja povezava med poreklom in religijo, med biologijo in duhovnostjo.

Leta 2020 so kupili že tretjo cerkev in si v njej uredili prostore, v katerih izvajajo svoje obrede. Za članstvo v tej skupnosti mora posameznik nujno izpolnjevati sledeči problematični pogoj: biti pripadnik bele rase oziroma po njihovih besedah »biti avtohton potomec Evropejcev«. Problematičnost pa se ne konča tu. Ideologija, ki so jo oblikovali, se navdihuje v skandinavski mitologiji. V svoje verske prakse jo vnašajo na nestrokoven, laičen način. Zagovarjajo, da gre za ščitenje njihovih tradicij in kulture, za njihovo reševanje pred izumrtjem. Ironično je ravno dejstvo, da pri svojem sprejemu članov ne zahtevajo DNA rezultatov, ki bi dokazovali arijsko poreklo. Člani so lahko po njihovih besedah vsi, ki čutijo pripadnost tej veri. Razen seveda, če so temnopolti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ФТР (@fond_tradition)

Ideje, ki jih povezujejo s svojimi nacionalističnimi prepričanji, mečejo slabo luč na nordijsko mitologijo oziroma jo izrabljajo in izkrivljajo njen pomen za svoje cilje. Obnašajo se, kot da prenašajo v Ameriko aktualno religijo iz Evrope, medtem ko le na teatralen način obujajo starodavno folkloro severnoevropskih držav in jo mešajo z različnimi splošnimi duhovnimi simboli in elementi, kot so na primer tibetanske zvočne posode in indijske dišeče palčke. Izgleda, kot da bi si otroci prebrali pravljico o Thoru in se želeli to igrati v peskovniku, ven pa poriniti tistega, ki ne izgleda tako kot oni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Flaming Goat (@ergigoat)

S svojimi izključujočimi pravili so pripadniki samooklicane religije povzročili veliko skrbi in nezadovoljstva po državi. Ostale organizacije, ki se identificirajo kot neo-poganske religije, odkrito izražajo svoj odpor do njihovih idej in poudarjajo, da jih ni metati v isti koš. Prav tako jih je leta 2018 Southern Poverty Law Center uvrstil na list sovražnih skupin. AFA očitke zavrača in pravi, da njihova cerkev nima nobene povezave s politiko, čeprav je njen ustanovitelj zavzel jasno antagonistično držo z besedami:

»Ščitil bom svojo raso. Boril se bom za svojo raso, primarno z besedami in idejami, a se bom boril tudi v bolj dobesednem smislu, če bo treba.«

Prejšnji članekZaključek mednarodne konference v Istanbulu
Naslednji članek(Od)leti z Brnika!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.