Prvi april: top šale in kako se je vse začelo

April Fools Day text and funny glasses on blue background.
Foto: nambitomo iz iStock

Prvi april, t. i. dan norcev, je že skoraj tu. Kako boš svojo norčavost letos preizkusil ti in kako so potegavščine in šale videti v medijih? Naredili smo pregled, v katerem lahko dobiš marsikatero idejo ali navdih. 

Mediji

Prva prvoaprilska potegavščina, ki smo ji bili priča po televiziji, je bila izvedena leta 1957, ko je BBC objavil triminutni prispevek o žetvi špagetov v južni Švici. Družina naj bi špagete, ki so jih predhodno tja nastavili producenti oddaje, obirala kar z dreves. 

USA Today je leta 1999 objavil izmišljen oglas verige hitre hrane Burger King, ki je napovedal nov sendvič – Levoroki Whooper, oblikovan posebej za levičarje. V resnici je povsem enak kot tisti za desničarje, le da so vse sestavine obrnjene za 180 stopinj.

Ker sta Harry in Meghan tako vroča tema, je prav, da se spomnimo, koliko prahu je par povzročil z lažno, prvoaprilsko novico v medijih. Leta 2017 je Daily Mail objavil prispevek v reviji z eksluzivnimi fotografijami s skrivnostne poroke princa Harryja in Meghan Markle, ki naj bi usodni »da« dahnila kar v Las Vegasu, za poroko pa odštela pičlih 300 dolarjev. 

 

Leta 2013 je YouTube poskrbel za posebno vrsto panike. V videu so oznanili, da je bila platforma v resnici le veliko tekmovanje za najboljši posnetek na svetu in da se zapira. Ekipa 30.000 tehnikov naj bi do leta 2023 ocenila prav vse naložene posnetke in takrat objavila zmagovalca. 

Ideje za tvojo prvoaprilsko šalo

S prozorno folijo lahko prekriješ straniščno školjko (torej dvigneš pokrov in desko, napelješ prozorno folijo in desko spustiš). Ampak bo nato treba čistiti! 

Na tla prilepi kovanec in opazuj, kdo se bo najbolj potrudil, da ga pobere. Da se bo vredno skloniti, uporabi dva evra!

Naroči pico ali drugo priljubljeno hrano in embalažo napolni z zelenjavo, na primer brokolijem. Če boš imel vsaj malo sočutja, lahko naročeno hrano potem dejansko deliš z žrtvijo. 

Če bi se rad pošalil s sodelavcem, mu spodnji del miške prelepi s papirčkom in nanj napiši posvetilo. Tako miška čudežno ne bo delala, ti boš pa kreativen šaljivec pisarne. 

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekKako lahko poskrbiš za svoje duševno zdravje v času koronavirusa
Naslednji članekPrešernovi Zdravljici znak evropske dediščine

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.