Zabave, ki jih ne gre zamuditi

0

Brez študentskih zabav si večina študentskega življenja niti ne bi predstavljala. In kar je najlepše, je to, da so te zabave povezane s spoznavanjem novih ljudi ali utrjevanjem starih prijateljskih vezi, zato predstavljamo zabave, ki jih ne gre zamuditi.

Brucovanja so za nami, a čaka nas še marsikaj! Prekmurski študentje svoj praznik praznujejo tako v Ljubljani kot tudi v Mariboru, in sicer na Bujti repi in Prekmurski gibanici. Tradicionalni prekmurski jedi, po katerih sta zabavi dobili imeni, lahko obiskovalci tudi poskusijo na večerji pred zabavo z znanimi in zanimivimi prekmurskimi glasbeniki. Če smo že pri gurmansko obarvanih zabavah, je potrebno omeniti tudi Mortadeljado. Poleg bogate in kvalitetne ponudbe skupin domače glasbene scene organizirajo tudi športno-zabavno tekmovanje med študentskimi klubi za prestižni pokal Mortadeljada. Klub organizira avtobusne prevoze z domačih krajev mortadele do mesta dogajanja, prireditev pa poteka v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici in v Portorožu. Da pa dolenjski študentje ne bi ostali brez svoje zabave, je tu Cvičkarija, že tradicionalna zabava, ki združuje ljubitelje dobre glasbe in cvička – rdeča nit dogodka se je ustalila v Ljubljani, Izoli, Mariboru in v Novem mestu. Največje študentsko rajanje na štajerskem koncu predstavljajo Lampiončki. Gre za najbolj obiskan dogodek v maju, ki poteka na Mariborskem otoku, na katerem je postavljenih več odrov, kjer nastopajo skupine iz različnih glasbenih zvrsti. Poleg tega organizatorji popestrijo dan s številnimi zabavnimi in športnimi igrami, študenti pa si sami na ta dan organizirajo tudi različne piknike, kjer postavijo žar, ob katerem se družijo. V Ljubljani lahko s tem dogajanjem potegnemo vzporednico z Majskimi igrami, ki potekajo v maju, in na katerih se lahko študentje družijo med športnimi in kulturno-glasbenimi dogodki, ki so na voljo v študentskem naselju v Rožni dolini, igre so podkrepljene tudi z različnimi nagradnimi igrami.

Ne smemo pa pozabiti niti na največjo prireditev na prostem, na Škisovo tržnico, ki je kot reprezentativni projekt z dolgoletno tradicijo, kjer se na enodnevnem dogodku predstavijo študentski klubi iz celotne države. Prireditev simbolizira aktivnost študentskih klubov po Sloveniji in s tem tudi sam pomen Zveze ŠKIS. Tržnica poteka tako v Ljubljani kot v Mariboru in z nastopi različnih glasbenih skupin privabi množico zabave željnih študentov.

Študentske zabave potekajo vedno in povsod, od zgoraj omenjenih organiziranih prireditev, do drugih zabav v klubih, študentskih domovih, lokalih ali pa drugje pod okriljem različnih organizacij in društev.

 

Sanda Gajsar

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši svoj komentar
Prosim vpiši ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.